Русия и Украйна сближават позициите си по второстепенни въпроси на преговорите, но по основните политически въпроси всъщност "тъпчат на едно място". Това заяви помощникът на руския президент Владимир Медински, цитиран от ТАСС.

"Преговорите текат цяла седмица - от понеделник до петък и ще продължат утре. Те се водят в режим на видеоконферентна връзка между експертни групи, два-три пъти седмично между ръководители на делегации, последният път беше снощи. Сега по второстепенните въпроси позициите се сближават, но по основните политически (въпроси) ние всъщност тъпчем на едно място", отбеляза той.

Медински подчерта, че Русия смята, че сключването на мирен договор е малко вероятно. Според него украинската страна е загрижена основно за получаване на гаранции за сигурност от други страни, ако Киев не се присъедини към НАТО.

Русия иска да преговаря с Украйна само като по-силната страна, убеден Борел

Русия иска да преговаря с Украйна само като по-силната страна, убеден Борел

Засега Москва нямала интерес от прекратяване на огъня

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи приоритетите, които страната отстоява при преговорите с Русия - спиране на войната, възстановяване на териториалната цялост, гаранции за сигурност.

Също така стана ясно, че украинската страна е отхвърлила настояването на Кремъл да приеме неутрален статут по модела на Австрия и Швеция.

От своя страна върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че Москва иска да преговаря сериозно само когато си осигури позицията на по-силния.