Първият ден на преговорите между представители на Русия и Украйна в Истанбул приключи, дискусиите продължиха около три часа, предаде Анадолската агенция. 

Срещата започна около 11.30 ч. местно време (съвпада с българското) и се проведе в президентския дворец "Долмабахче", където журтналисти не бяха допуснати. Съобщението за нейния край дойде в 14:10 часа.

Турция очаква срещата на делегациите на Руската федерация и Украйна в Истанбул да бъде от полза за преговорния процес и е готова да организира среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към участниците в делегациите , цитиран от ТАСС.

"Добре дошли в Турция и нашия Истанбул. За нас е удоволствие да Ви приемем в такъв критичен момент, Вие положихте големи усилия от името на вашите страни. Конфликтът (в Украйна) е много смущаващ за нас като ваш приятел и съсед. От самото начало на кризата, ние положихме искрени усилия на всички нива и се опитахме да спазваме изискванията за приятелството, добросъседството и международното право.Ние демонстрирахме справедлив подход, който защитава и зачита правата на двете страни във всички платформи, където имаме глас", каза турският лидер.

Ердоган изрази надежда, че ако има напредък на срещата в Истанбул, фазата на преговорите между Русия и Украйна може да достигне до следващия етап. "Напредъкът, който ще постигнете в преговорите, също ще Ви позволи да преминете към следващия етап - контакт на ниво лидери. Ние също сме готови да проведем такава среща", надява се турският президент.

Непосредстено след началото на двустранните руско-украински разговори се състоя среща на "четири очи" между  ръководителите на двете делегации - Владимир Медински (от руска страна) и Давид Арахамия (от украинска страна)Медински заяви, че след преговорите се очаква двете страни да направят изявления.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков преди това не изключи възможността за провеждане на среща между Путин и Зеленски, но отбеляза, че тя трябва да бъде подготвена, за да има резултати.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза за преговорите в Турция: "Ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет".

"Минималната програма ще бъдат хуманитарни въпроси, а максималната програма е постигането на споразумение за прекратяване на огъня", заяви той по украинската национална телевизия.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров, за когото се твърди, че е в Мариупол,  заяви, че преговорите между Русия и Украйна в Истанбул няма да донесат резултати. Той вярва, че първо "трябва да завършиш започнатото" и едва след това "да вземеш решение какво да правиш по-нататък".

"Убеден съм, че няма да има смисъл от тези преговори. Мисля, че трябва напълно да завършим започнатото - да унищожим бандеровците, националистите и шайтаните. Едва тогава трябва да се вземе решение какво да се прави по-нататък", е заявил главата на Чечения в аудио съобщение, публикувано в канала му в "Телеграм".

Украйна и Съединените щати нямат голяма надежда за бърз пробив. Но възобновяването на преговорите лице в лице е важна първа стъпка към прекратяване на огъня на фона на застой на повечето фронтове, и страданията на цивилните, хванати в капан в обсадените градове, обобщава Ройтерс.

Повече от месец след началото на войната - най-голямата атака срещу европейска нация след Втората световна война, повече от 3,8 милиона души избягаха в чужбина, хиляди бяха убити и ранени, а руската икономика беше ударена от безпрецедентни санкции.

Паузата в конфликта между Русия и Украйна е за прегрупиране на силите

Паузата в конфликта между Русия и Украйна е за прегрупиране на силите

Според полк. Димитър Недялков плаващите мини в Черно море едва ли са заплаха за сигурността ни

От съобщение на ТАСС стана ясно, че руският бизнесмен Роман Абрамович също се намира в Истанбул. По-рано бе съобщено, че той е ангажиран с преговорния процес, както и че в началото на март е имало опит да бъде отровен. По-късно говорителят на турския президент Ибрахим Калън, цитиран от Си Ен Ен, заяви, че бизнесменът Роман Абрамович е в Истанбул като "назначен от Русия преговарящ", в противен случай той не би могъл да влезе в Турция, както всички други лица, поставени под санкции. 

На 10 март Турция организира среща на външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитрий Кулеба в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия.

Първият кръг от преговори между Руската федерация и Украйна се проведе на 28 февруари в Гомелска област на Беларус, като срещата тогава продължи пет часа. По-късно се проведоха още два кръга лице в лице, както и множество срещи в онлайн формат, но досега не бе отчетен практически никакъв напредък, въпреки, че и Турция, и Израел заявяват, че е постигнато съгласие по някои основни точки - най вече за бъдещия неутралитет на Украйна.

Според наблюдатели основният проблем са териториалните претенции на Русия, които се считат за абсолютно неприемливи от украинската страна.

Руската и украинската делегации са вече в Истанбул

Руската и украинската делегации са вече в Истанбул

Минималната задача на Киев е да "реши хуманитарните проблеми"