В 15-тия ден от началото на руската агресия в Украйна министрите на външните работи на двете страни Дмитро Кулеба и Сергей Лавров се срещнаха в южния турски град Анталия с участието на турския им колега Мевлют Чавушоглу, предава Анадолската агенция.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че не са се договорили за прекратяване на огъня и че Лавров не е обещал хуманитарни коридори за евакуация на жителите на Мариупол.

Въпреки това Кулеба заяви, че е готов да се срещне отново с Лавров в същия формат. Украинският външен министър увери, че е готов на "сериозен предметен разговори без клишета, какъвто явно не е срещнал в лицето на Лавров". По думите му Лавров не е в позицията да взима решения.

"Искат Украйна да се предаде, но тя няма да го стори...Можем да търсим дипломатически решения, но няма да се предадем. те искат да убият надеждата," каза Кулеба.

Кулеба постави акцент върху ситуацията в Мариупол, където хуманитарната криза удря със страшна сила. От думите му обаче се разбра, че не е срещнал никакво разбиране от страна на Сергей Лавров, който от своя страна пък на своя брифинг отхвърли като фалшива новина обвиненията, че руска ракета е ударила детска и родилна болница вчера.

Домакинът на срещата - турският външен министър Мевлют Чавуоглу, цитиран от Ройтерс, заяви, че тя е била "цивилизована, въпреки всички трудности и най-важният резултат от разговорите беше установяване на контакт."

Говорейки на пресконференция след срещата, той каза, че има нужда "както от хуманитарен коридор от украинския град Мариупол", така и от "устойчиво прекратяване на огъня."

Тристранната среща на високо ниво започна в 11:20 ч. местно време (10:20 ч. българско време) в кулоарите на форума за дипломация в Анталия в Турция и продължи по-малко от един час. Тримата министри дадоха отделни пресконфернции.

Преди срещата в сряда Кулеба в социалните мрежи изрази надежда за "добросъвестни разговори, не от гледна точка на пропагандата, а наистина със задачата да се намери решение за това как да се сложи край на войната, водена от Русия".

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк, който ръководи украинската преговорна делегация, коментира важността на проведените в Анталия преговори между външните министри на Украйна и Русия.

"Срещата на министрите Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, с посредничеството на турската страна, е изключително важна за висшето политическо ръководство на Руската федерация, за да има по-обективна и адекватна представа за състоянието на нещата. В Украйна и в света. Използваме всички канали", написа Подоляк в "Туитър", цитиран от УНИАН.

Отделно турският президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда също изрази надежда срещата да отвори врати за постоянно прекратяване на огъня.