Министърът на националната политика, външните отношения, печата и информацията на Чечения Ахмед Дудаев е заявил пред Би Би Си, че главата на Чечения Рамзан Кадиров се намира в Мариупол. Това потвърждава и РИА Новости.

Според Дудаев Кадиров е дошъл в града "за да поговори, да вдигне морала на момчетата, да осигури допълнително техническо оборудване, да коригира и финализира стратегията за по-нататъшни действия за следващите няколко дни, за да освободи Мариупол".

Мюсюлманите в Украйна към Рамзан Кадиров: Защо изпращаш главорезите си да ни избиват?!

Мюсюлманите в Украйна към Рамзан Кадиров: Защо изпращаш главорезите си да ни избиват?!

Призив за подкрепа от света

По-рано в понеделник в "Телеграм" канала на Кадиров се появи видео от разрушения Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко представи актуализирана статистика за жертвите сред населението на града през 27-те дни на руската обсада., цитира думите му руската служба на Би Би Си, като уточнява, че не разполага с независимо потвърждение на тези данни.

Според Бойченко в града са загинали около пет хиляди жители, включително 210 деца. В Мариупол остават около 170 хиляди жители. 140 хиляди са успели да напуснат града преди началото на обсадата, други 150 хиляди са били евакуирани в последствие.

30 хиляди души бяха изведени в Русия (Украинските власти наричат ​​това депортация, руснаците твърдят, че жителите на Мариупол доброволно са изразили желание да отидат) на територията на Руската федерация или самопровъзгласилите се републики в Донбас.

Мариупол има нужда от пълна евакуация

Мариупол има нужда от пълна евакуация

Русия използва основно ракети от разстояние, за да не застрашава самолетите си

90% от сградите в града са повредени. 40% от многоетажните жилищни сгради са напълно разрушени, както и 40% от къщите в частния сектор. Пострадали са седем болници, три от тях са напълно разрушени.

Ролята на Рамзан Кадиров - един от най-верните съюзници на руския президент Владимир Путин, в руската инвазия остава противоречива. Според някои източници в Украйна са изпратени значителен брой чеченски военни, с опит от Сирия. За тях се твърди , че са изключително предани на своя лидер и че дори "пазят" руските войници да не дезертират. Досега обаче няма официална информация, която да потвърждава подобни твърдения.

„Кадировци“ застреляха 12 ранени руски войници

„Кадировци“ застреляха 12 ранени руски войници

Ранените са очаквали да ги прехвърлят в Беларус, където да получат лечение...