Кметът на Мариупол Вадим Бойченко в интервю за УНИАН, заявява, че над града се вее украинското знаме и руските войски все още не са успели да окупират изцяло Мариупол, а контролират само някои от покрайнините му. Мариупол от близо месец е обкръжен и се водят ожесточени боеве. Заради сраженията градът е с прекъсната вода, газ и комуникации.

Кметът твърди, че руските войски умишлено са обстрелвали жилищни сгради и са използвали "забранени" оръжия. Пораженията са предимно от системата "Град", гаубици или "Буратино".

Дори и кметът не знае точната цифра на жертвите от цивилното население.

Освен това, каза той, 90% от жилищните сгради в града са повредени, като близо половината изобщо не подлежат на ремонт.

"Мариупол се нуждае от пълна евакуация", заявява Бойченко.

Руските военни са ударили ядрен център в Харков

Руските военни са ударили ядрен център в Харков

Няма съобщение какви са щетите

За прегрупиране на руските войски в югозападна посока на Киев и опит да блокират изходите на града съобщава в сутрешната си оперативна информация Генералният щам на Украйна.

Руските войски не провеждат активни настъпателни операции в посока Полеск, но обстрелват подразделения на силите за отбрана и жилищни райони в предградията и в Киев.

Активни настъпателни операции се водят в района на Полесието. Тук руските войски за извършили огневи атаки срещу частите на Силите за отбрана, обстрелвайки жилищни райони в предградията и директно в Киев.

Продължават опитите да се блокира Чернигов, но частите им са спрени край Бровари.

Тази нощ руските военни са обстрелвали жилищни райони до градовете Чернигов, Иваница и Нижин. Руснаците са блокирали и входовете на град Славутич.

Още един отвлечен украински кмет - на град Славутич

Още един отвлечен украински кмет - на град Славутич

Жителите на града са се събрали на централния площад на града и са скандирали "Славутич е Украйна" и "Слава на Украйна", а руснаците стрелят във въздуха, за да разпръснат стрелбата

За да компенсират загубите на въоръжение и техника, колоните напредват по посока на Болшой Самбор, Дептовка, Голинка и към Дубовязовка. Хеликоптери покриха колоните от въздуха. Боеве се водят край Куми и в околностите на Харков, Донецка област.

Русия стреля с ракети по Украйна от разстояние, за да пази самолетите си.

Русия използва основно ракети, които изстрелва от разстояние, за да не застрашава самолетите си. За това свидетелстват данните на военното разузнаване на Обединеното кралство. По този начин Русия продължава да разчита на ракети с голям обсег или бомби, изстреляни от руското въздушно пространство, така че вероятността украинските сили за противовъздушна отбрана да поразят руски самолети е по-малка. Разузнаването отбелязва, че руските военновъздушни и ракетни сили продължават да нанасят удари по цели в цяла Украйна, включително по много цели в гъсто населени цивилни райони.

Според докладите обаче на американското разузнаване до 60% от тази оръжие показват до 60% неизправност, което ще засили проблема с все по-ограничените запаси на Русия. Това обаче ще я принуди да се върне към ракети от по-старо поколение и да изложи самолетите си на по-голям риск.

Украинският президент Владимир Зеленский за пореден път посочи - Украйна не може да сваля руски ракети с пушки и картечници, каквито има в наличност много. Украйна се нуждае от самолети и други средства за отбрана.