Руският олигарх Роман Абрамович и украински преговарящи за мир са развили симптоми на отравяне след среща в Киев по-рано този месец, съобщиха запознати, съобщават БиБиСи и Wall Street Journal. 

След срещата в украинската столица Абрамович, който е пътувал между Москва, Лвов и други места за преговори, както и най-малко двама висши членове на украинския екип развиха симптоми, които включват червени очи, постоянно и болезнено сълзене и лющене на кожата на лицата и ръцете им.

Източници, близки до Абрамович (който вече се е възстановил), твърдят, че предполагаемото отравяне е организирано от хардлайнери в Русия, които са искали да саботират преговорите.

Състоянието на Абрамович и украинските преговарящи, сред които е и украинският депутат Рустем Умеров, се е подобрило след инцидента на 3 март.

Източник, близък до Абрамович, коментира пред БиБиСи, че е имал симптоми, но след като се е възстановил продължава с преговорите, за да се опита да сложи край на войната в Украйна.

Абрамович пътува между Москва и Киев за няколко кръга от преговори в началото на месеца.

Съобщава се, че руският милиардер се е срещнал с президента Зеленски по време на пътуването, но украинският лидер не е бил засегнат и неговият говорител няма информация за инцидента.

Групата за разследваща журналистика Bellingcat заяви, че Абрамович и преговарящите са имали симптоми, "съответстващи на отравяне с химическо оръжие".

Симптомите включват "възпаление на очите и кожата и пронизваща болка в очите", съобщава Bellingcat. Оттогава бизнесменът е виждан публично, заснет на израелското летище в Тел Авив на 14 март.

Говорител на Абрамович по-рано каза, че той играе "ограничена" роля в опитите за намиране на "мирно решение" между двете страни.

Абрамович бе санкциониран от правителството на Обединеното кралство по-рано този месец заради предполагаемите му връзки с руския президент Путин.

Представителят на Абрамович обаче отказа да потвърди информация за други жертви или възможни източници на отравянето.

FT: Абрамович е получил личното одобрение на Путин да преговаря с Киев

FT: Абрамович е получил личното одобрение на Путин да преговаря с Киев

Информацията е потвърдена от двама души