Руският президент Владимир Путин е изложил няколко условия за да бъде прекратен огъня в Украйна. Това е станало по време на телефонен разговор с турския му колега Реджеп Таийп Ердоган.

Информацията съобщи УНИАН, цитирайки прессекретаря на турския президент Ибрахим Калин пред турския вестник Хюриет. По думите му, Ердоган е предложил да организира среща между президентите на Русия и на Украйна - Владимир Путин и Володимир Зеленски за спиране на войната.

Калин заявил, че ако Зеленски е готов за среща, то Путин е изтъкнал фактори, които, по думите му, е необходимо да бъдат решени за да се състоят каквито и да са преговори на ниво президенти. 

Русия не вижда пречки за среща Путин-Зеленски, но само за сключване на споразумение

Русия не вижда пречки за среща Путин-Зеленски, но само за сключване на споразумение

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров

"Първо, това е неутралитетът на Украйна, тоест нейното желание да отхвърли целта си за членството в НАТО (което е записано в конституцията на страната - б.р.). Второ, разоръжаването и взаимните гаранции за сигурност в контекста на австрийския модел. Трето, процесът, който руската страна нарича "денацификация", премахването на пречки пред широкото използване на руския език в Украйна. Смята се, че е постигнат известен напредък по първите четири члена от текущите преговори. Твърде рано е да се каже, че има пълно съгласие или че предстои споразумение подписа", каза Калин.

Той добави, че Путин е поставил още две искания, които са били "най-трудните въпроси" - признаването от Киев на анексията на Крим и две т.нар. "републики" на Донбас. Калин уточни, че последните два въпроса "са неприемливи искания за Украйна и международната общност". 

Доц. Пламен Ралчев: Турция иска да спечели червена точка на гърба на Европа

Доц. Пламен Ралчев: Турция иска да спечели червена точка на гърба на Европа

Кризата от политическа и военна се превърна в риалити формат

"Ако се постигне точка по първите четири члена и се постигне споразумение, тогава може да има дискусия на ниво лидери на пети и шести член", каза говорителят, добавяйки, че ако се проведат преговори, "това може да бъде възможност за споразумение и край на войната." ".

Припомняме, на 17 март външният министър Дмитрий Кулеба проведе разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу, който посети Украйна. След тази среща се появи информация, че Турция е готова да разгледа възможността в бъдеще да стане един от гарантите за сигурността на Украйна.

Турция отрича дроновете ѝ за Украйна да са военна помощ

Турция отрича дроновете ѝ за Украйна да са военна помощ

В опит да запази добри отношения с Русия