Русия обяви, че няма пречки за среща между президента Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски, но такава ще се състои само за сключване на конкретно споразумение, съобщава "Ройтерс".

"Няма пречки за организирането на такава среща, стига тя да не бъде самоцелна; ще трябва да се сключат конкретни споразумения, които в момента се разработват от двете делегации", заяви външният министър Сергей Лавров.

Той уточни, че делегациите се срещат чрез видеоконференция.

Двете страни проведоха множество кръгове на преговори през последните две седмици, но без постигнат достатъчен напредък за договаряне на прекратяване на огъня, а само за създаване на временни хуманитарни коридори.

Русия обнадеждена за неутралитета на Украйна
Обновена

Русия обнадеждена за неутралитета на Украйна

Лавров призна за трудни преговори, но с надежда за постигане на компромис

В неделя руски и украински официални представители дадоха най-оптимистични оценки за напредък в двустранните преговори до този момент.

Украйна заяви, че е готова да преговаря, но не и да се предаде или да приеме ултиматуми.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че мирните преговори с Украйна не са били лесни, но има известна надежда за постигане на компромис и неутралитетът на Украйна се обсъжда сериозно.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че темата за санкциите фигурира в преговорите между Москва и Киев.

Украйна иска пряк разговор Путин - Зеленски, стига Путин "да не го е страх"

Украйна иска пряк разговор Путин - Зеленски, стига Путин "да не го е страх"

Руският президент бил този, който взема окончателните решения