В неделя руски и украински официални представители дадоха най-оптимистични оценки за напредък в двустранните преговори до този момент.

Информацията бе публикувана почти едновременно в украинските и руските медии. В тях се дава надежда за положителни резултати до дни.

Борел: Русия трябва да бъде изолирана от международната общност

Борел: Русия трябва да бъде изолирана от международната общност

Путин може да разшири военните действия, включително със страна от НАТО

Украйна заяви, че е готова да преговаря, но не и да се предаде или да приеме ултиматуми. "Ние няма да отстъпим по принцип по нито една позиция. Русия вече разбира това. Русия вече започва да разговаря конструктивно, а не с ултиматуми", заявява украинският преговарящ и президентски съветник Михайло Подоляк във видеоклип, публикуван онлайн.

"Мисля, че ще постигнем някакви резултати буквално за няколко дни", каза той, без обаче да дава конкретика.

В туитър Подоляк заявява, че Русия вече внимателно изслушва предложенията на Украйна. "Нашите искания са - прекратяване на войната и изтегляне на (руските) войски. Виждам разбиране и има диалог", заяви той.

Агенция Новости цитира руския делегат Леонид Слуцки, който заявява, че преговорите са постигнали значителен напредък. "Според моите лични очаквания този напредък може да прерасне през следващите дни в съвместна позиция на двете делегации, в документи за подписване", казва Слуцки.

Нито една от страните не посочва какъв може да бъде обхватът на евентуалното споразумение.

Миналия понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е готова да спре военните операции в момента, в който Киев изпълни списък с условия. Сред исканията бяха Украйна да признае Крим за руска територия и да признае сепаратистките републики Донецк и Луганск за независими държави.

Последната среща е проведена в онлайн формат, след три срещи на живо, които не дадоха особен резултат. Трите кръга от преговори между двете страни в Беларус, последният от които миналия понеделник, бяха съсредоточени главно върху хуманитарни въпроси и доведоха до ограничено отваряне на някои коридори за цивилни, които да избягат от боевете. След всяка една среща и договаряне на коридори за евакуация двете страни отправяха взаимни обвинения в тяхното проваляне и саботиране.

В петък руският президент Владимир Путин заяви, че в преговорите са настъпили някои "положителни промени", но също не даде подробности. Това стана след като в Анталия с посредничеството на Турция се срещнаха и разговаряха външните министри Дмитро Кулеба и Сергей Лавров и когато спиране на огъня не беше договорено.

Намек за възможно решение имаше и в изявление на украинския президент Володимир Зеленский.

Лавров съветва: Не мислете икономиката на Русия, мислете за оръжията в Украйна

Лавров съветва: Не мислете икономиката на Русия, мислете за оръжията в Украйна

Световното обществено мнение се манипулира по цял свят от Украйна

Rеuters цитира и думи на заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, която заявява, че Русия показва признаци на готовност да започне преговори по същество за прекратяване на конфликта.