Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, съобщи, че след третия кръг от преговорите с Русия са налице малки положителни стъпки за подобряване на логистиката на хуманитарните коридори.

Продължиха интензивните консултации по основния политически блок на споразумението, както и по прекратяването на огъня и гаранциите за сигурност, написа Подоляк в Twitter.

Третите преговори между руската и украинската делегация приключиха след близо три часа отново без особени резултати, потвърждават и съобщенията в руските медии. Те се проведоха отново в Беловежката гора, в Беларус близо до границата с Полша.

Русия обяви официално исканията си към Украйна

Русия обяви официално исканията си към Украйна

Няма промяна от първоначалната руска позиция

Съветникът на руския президент и ръководител на руската делегация Владимир Медински също изказва разочарование: Очакванията за резултат от преговорите не се оправдаха, цитира го агенция Новости. 

Медински обяснява, че руската делегация се е надавала на срещата да се подпише поне протокол, но това не се е случило. Също така руските представители са поставили ребром въпроса със зачитането на хуманитарните коридори и са изразили надежда утре те да проработят.

Припомняме, през последните дни Русия и Украйна два пъти бяха обявявани зелени коридори за евакуация от Мариупол и Волноваха, които на практика обаче не проработиха, като двете страни взаимно се обвиниха, че ги възпрепятстват. Вчера беше съобщено, че при евакуация на Ирпен са загинали и деца.

Днес такива бяха обявени за Киев, Мариупол, Харков и Суми, но посочените маршрути бяха за евакуация към... Русия и Беларус. Самата украинска страна заяви, че такива коридори изобщо не е имало.

Провалът или по-точно невъзможността да се постигне договореност беше очаквана, тъй като малко преди започването им официално вече Кремъл обяви исканията си, а пък руското външно министерство потвърди, че същинските преговори ще се проведат в Турция между външните министър Лавров и Кулеба. 

Все пак третата среща между украинската и руската делегация е завършила с намерение за четвърта.