Русия настоява Украйна да прекрати военните действия, да промени конституцията си, за да декларира неутралитет, да признае Крим за руска територия и да признае сепаратистките райони на Донецк и Луганск за независими територии, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред "Ройтерс"

Той заяви пред агенцията, че Русия е казала на Украйна, че е готова да спре военните си действия "в този момент", ако Киев изпълни нейните условия.

Това е най-ясното изявление на Русия по отношение на условията, които Москва иска да наложи на Киев, за да спре т. нар. от нея "специална военна операция" в Украйна. Войната в Украйна продължава вече 12 дни.

Песков каза, че Украйна е наясно с условията. "И вече им беше казано, че всичко това може да спре за миг."

По въпроса за неутралитета Песков казва: "Те трябва да направят промени в конституцията, според които Украйна ще отхвърли всякакви цели за влизане в какъвто и да е блок. Това е възможно само чрез промени в конституцията."

Говорителят на Кремъл настоява, че Русия не предявява допълнителни териториални претенции към Украйна.

Литва предупреждава САЩ: Путин няма да спре в Украйна

Литва предупреждава САЩ: Путин няма да спре в Украйна

Неуспехът да бъде спряна руската агресия в Украйна ще доведе до глобален конфликт, смята Науседа

"Ние наистина завършваме демилитаризацията на Украйна. Ще я завършим. Но основното е Украйна да прекрати военните си действия. Те трябва да спрат военните си действия и тогава никой няма да стреля", каза той.

"Те трябва да направят промени в конституцията си, според които Украйна ще отхвърли всякакви цели за влизане в какъвто и да е блок. Говорихме и за това, че трябва да признаят, че Крим е руска територия и че трябва да признаят, че Донецк и Луганск са независими държави. И това е. (Военните действия) ще спрат след миг", каза Песков пред "Ройтерс".

Москва обяви исканията си преди насрочения за днес по-късно трети кръг от преговори между Русия и Украйна.