В събота Русия обяви прекратяване на огъня в Мариупол и Волноваха. Целта е да се позволи преминаване на хуманитарни коридори, както бе договорено по време на втората среща между украинската и руската делегация преди два дни.

"От 10 ч. московско време руската страна обявява прекратяване на огъня и отваряне на хуманитарни коридори, за да може цивилното население да напусне Мариупол и Волноваха", съобщава руското министерство на отбраната, цитирано от "Новости".

Мариупол паднал?

Мариупол паднал?

Мариупол е стратегически важен за Москва, тъй като е връзката между Донбас и анексирания Крим

Според руското военно министерство хуманитарните коридори и маршрути за излизане са съгласувани с Украйна.

Малко по-късно от украинска страна потвърдиха информацията. Кметът на Мариупол Вадим Бойченко потвърди в Telegram, че Градският съвет уточнява сроковете за отваряне на хуманитарния зелен коридор.

Това ще даде възможност да започне възстановяването на критичната инфраструктура на града - осветление, водоснабдяване и мобилни комуникации. Също така ще бъде възможно да се осигурят храни и лекарства от първа необходимост за Мариупол.

Евакуацията на цивилни граждани в Мариупол ще започне в 11 ч. местно време. Като хуманитарен коридор минава по маршрута Мариупол - Николске - Розовка - Полохи - Орехов - Запорожие, съобщава УНИАН.

Евакуацията на населението ще се извършва с общински автобуси от три пункта. Позволено е евакуация да се извършва и с личен транспорт, като местните власти препоръчват автомобилите да се запълват до максималния си капацитет.

Строго е забранено да се правят отклонения от маршрута.

Евакуацията ще се проведе на няколко етапа в продължение на няколко дни, така че всеки, който желае, да може да се евакуира.

Хуманитарни коридори договориха Украйна и Русия

Хуманитарни коридори договориха Украйна и Русия

Вторият кръг от украинско-руските преговори приключи отново без резултат

Едновременно с това ръководителят на сепаратистката Донецка народна република Денис Пушилин заявява за руския "Първи канал", че украинци от подривната бойна група "Азов" са взривили жилищна кооперация в Мариупол на централен булевард в града, а под руините се намират над 200 души. Информацията не се потвърждава от други източници, освен от руските агенции, които препечатват материала от "Новости".

На редовния си сутрешен брифинг говорителят на Министерство на отбраната на Русия Игор Конашенков докладва за успехите на руските войски, изброявайки ударените от тях цели от началото на операцията преди девет дни. "Руските въоръжени сили водят настъпление по широк фронт", заяви Конашенков изброявайки редица малки населени места, които са "освободени" от руските войски. През последното денонощие под контрол са взети селищата Прибраженка, Комсомолско, Загорное, Дорожнянка, Решетиловско, Константиновка, Шевченко, Чубаревка, Пролетарско и Любимовка.

За цялото време на операцията Конашенков отчита 2037 унищожени обекти на украинската армия, сред тях 71 единици за управление и комуникация, 98 зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300, Бук М-1 и "Оса", както и 61 радиолокационни станции.

Министерство на отбраната на РФ не съобщава за загуби, жертви и ранени.