Пристанището на Мариупол в Източна Украйна е блокирано от руски военни, съобщава AFP, цитирани от Нова телевизия. След няколкодневни ожесточени сблъсъци градът беше в пълна блокада. Кметът Вадим Бойченко съобщава, че се търсят решения за хуманитарните проблеми. Важното е да се създаде хуманитарен коридор за внасяне на храна и лекарства в града.

Украинските въоръжени сили не са потвърдили за падането на Мариупол и че пристанище вече не е под техен контрол. На този етап руските агенции също не съобщават факти от тази нощ.

Вадим Денисенко, съветник на украинския министър на вътрешните работи, съобщава тази сутрин, че продължава обстрелът на Харков, тежка е ситуацията и в Чернигов. Въздушни нападения е имало в южната част на Украйна - Исмаил, Южни, Килия, Белгород-Днестровски.

Русия продължава да се опитва да обкръжи украинската столица Киев.

Мариупол, град с около 450 000, е стратегически важен за Москва, тъй като е разположен на брега на Азовско море и през него се осъществява връзката между анексирания през 2014 г. Крим и сепаратистките райони в Донбас. Руските войски вече превзеха другите ключови пристанища в Бердянск и Херсон.

Контролът над Мариупол би бил повратен момент в инвазията на Русия в Украйна.