Вторият кръг от украинско-руските преговори приключи отново без резултат, но е договорено диалогът да продължи в трети кръг.

Мястото, на което се проведе срещата е символично - Беловежката гора, близо до беларуско-полската граница, където през 1991 година е подписано споразумението за разпускане на Съветския съюз. 

На срещата е обсъден подробно хуманитарният аспект и това, че много градове са обкръжени, има проблеми с доставката на храна и лекарства. Постигнато е споразумение за съвместно осигуряване на хуманитарни коридори с временно прекратяване на огъня. 

Над 1 млн. са вече бежанците от Украйна

Над 1 млн. са вече бежанците от Украйна

Повече от 2 процента от населението на Украйна е било принудено да напусне страната за по-малко от седмица

Военните ведомства ще трябва да определят подробностите, заяви председателят на комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки. Според него в близко бъдеще ще има възможност десетките хора, цивилни граждани, да напуснат безопасно зоните.

Украинските медии не съобщават засега подробности по тези договорености.

Ключовите въпроси за украинската страна са били: Незабавно прекратяване на огъня, примирие и хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни от постоянно обстрелваните градове и села.

Руската делегация е пристигнала с предложение от три части, засягащо, по думите на ръководителя ѝ Владимир Медински, "военно-техническия, хуманитарно-международния и политическия аспекти".

По-рано днес украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че страната му няма да отстъпи от принципни позиции като териториалната си цялост.

Руският му колега Сергей Лавров посочи, че действията ще продължат до изпълнение на целта за демилитаризация на Украйна, а по време на срещата руският президент Владимир Путин пред членовете на Съвета за сигурност отчете изпълнение на операцията по план.

Путин: Руските войски се сражават геройски с неонацисти

Путин: Руските войски се сражават геройски с неонацисти

Нашите хора гарантират сигурността на родината, операцията върви по план