Русия е готова да разговаря с Украйна, но ще продължи операцията по унищожаване на застрашаващата я инфраструктура и въоръжение. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии, което руските агенции разпространяват. Не се посочват агенциите пред които е дадено интервюто.

"Готови сме да разговаряме, но ще продължим операцията си, защото не можем да си позволим да държим в Украйна инфраструктура, която застрашава руската сигурност", заяви министърът.

Той подчерта, че операцията в Украйна е "по отношение на унищожаването на инфраструктурата, която ни заплашва, ще бъде доведена докрай". Самият Лавров също признава за дадени жертви и от руска страна, като посочва, че действия се водят само и единствено срещу военна инфраструктура.

Санкциите на западните страни той определя като данък върху независимостта на Русия, но тя няма да се подчини на Запада.

САЩ отложиха ракетен тест, за да избегнат ескалация на напрежението с Русия

САЩ отложиха ракетен тест, за да избегнат ескалация на напрежението с Русия

След като Путин нареди повишена готовност на ядрените сили

"Ако те очакват, че сега, след случващото се, светът ще бъде различен, а Русия ще седне под скамейката и ще се подчини на диктата - това е калкулация с неподходящи средства. Трябва да помним историята си: никога не сме сключвали споразумения под диктат".

Темата за ядрената война

Западът се нуждае от темата за ядрената или Третата световна война, за да поддържа русофобията, изложи тезата си Сергей Лавров и увери, че не Русия изкарва темата за ядрен сблъсък.

"Тя (темата за ядрената или Третата световна война) очевидно е необходима, за да се държи обществеността на Запад в такова постоянно напрежение, за да продължи русофобията", казваа Лавров.