Не трябва да се допуска руският президент Владимир Путин да разшири военните действия и в други страни след инвазията в Украйна, а Русия трябва да бъде изолирана от международната общност. Такава позиция изрази върховният представител на ЕС външните работи Жозеп Борел пред CNN TÜRK.

За да не допусне разрастване на войната с въвличане на други държави, ЕС няма да предприеме военна намеса в Украйна, но общността подкрепя украинската страна и трябва да санкционира руската икономика така, че Русия да не е в състояние да продължи войната, посочи Борел.

Припомняме, по данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

ЕС ще бори руската информационна война в Европа

ЕС ще бори руската информационна война в Европа

По думите на Борел контролираните от Москва издания са част от добре смазана пропагандна машина

"От една страна ние се опитваме да подкрепяме Украйна, от друга - да предотвратим голяма война. Никой не трябва да се оправдава пред Путин. Защото той може да разшири военната си дейност. Може да е срещу страна от НАТО или срещу друга. Има сериозни опасения. Путин ще продължи да атакува и ние трябва да ограничим атаките. Трябва да изолираме Русия от международната общност, трябва да подкрепяме Украйна." - коментира първият дипломат на ЕС.

Меглена Кунева: Прекратено е членството на Русия в Съвета на Европа

Меглена Кунева: Прекратено е членството на Русия в Съвета на Европа

По думите й това е много сериозно предупреждение

По отношение на заявлението на Украйна за членство в Европейския съюз, Борел заяви, че ЕС незабавно е отговорил утвърдително.

"Украйна принадлежи към европейското семейство. Това е очевиден факт, географски и исторически. Има някои процедури. Вече започнахме този процес." - уточни той.

Но украинската страна обаче беше отказано приемане в общността по ускорена процедура.  

ЕК дава още 500 млн. евро за военна помощ за Украйна

ЕК дава още 500 млн. евро за военна помощ за Украйна

Съюзът обмисля още санкции срещу руската икономика