Украйна е "една от нас и ние ги искаме в Европейския съюз". Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за Euronews.

Интервюто дойде, след като вчера Брюксел обяви, че изпраща оръжия в Украйна, забранява подкрепяните от Русия медии в ЕС и затваря въздушното пространство на страните-членки за руските самолети.

Но въпреки че подкрепя Украйна за членство в ЕС, тя не даде индикации, че това ще бъде бързото присъединяване, поискано от президента Володимир Зеленски в събота. Тя каза пред Euronews: "Имаме процес с Украйна, който е например интегриране на украинския пазар в единния пазар. Имаме много тясно сътрудничество в енергийната мрежа, например. Толкова много теми, по които работим много тясно заедно и наистина с течение на времето те ни принадлежат. Те са едни от нас и ние ги искаме сред нас."

Лайен: ЕС затваря небето си за руски самолети, изпраща оръжие на Украйна

Лайен: ЕС затваря небето си за руски самолети, изпраща оръжие на Украйна

Спира се и достъпът до руски държавни медии

Фон дер Лайен също каза, че доверието в руския президент Владимир Путин е "напълно разбито".

Обсъждайки възможността за мирни преговори между Украйна и Русия, тя каза: "Разбира се, важно е украинската страна да се съгласи с мирните преговори и че условията са добри за украинската страна. Като цяло винаги е по-добре да има мир преговори, отколкото да се бият. Но доверието в президента Путин е напълно разбито."

Договорена е среща между украинска и руска делегация без предварителни условия близо до река Припят на украинско-беларуската граница. Това съобщи вчера агенция УНИАН и цитира думи на президента Володимир Зеленски, който е провел разговор с Александър Лукашенко.

По-рано Центърът за отбранителни стратегии съобщи за голяма вероятност правителството на Република Беларус (РБ) в близките часове да вземе решение за участието на въоръжените сили във войната, водена от Руската федерация срещу Украйна. Това означава, че всички сили и средства на въоръжените сили на Беларус ще бъдат задействани срещу Украйна.

Официално: Изключват избрани руски банки от SWIFT

Официално: Изключват избрани руски банки от SWIFT

Лидерите на Европа, САЩ и Канада се споразумяха…

Ситуацията в новините е противоречива: от една страна, руска и украинска делегации заявяват, че преговарят за преговори в Беларус. Новината се разпространява на фона на обявеното от Русия поставяне на силите за възпиране, включващи ядрения арсенал, в специален режим на бойно дежурство.