Лидерите на Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и Съединените щати се споразумяха избрани руски банки да бъдат изключени от системата SWIFT, което ще ги постави извън международната финансова система и ще навреди на способността им да работят в световен мащаб. Това се казва в съвместно съобщение на Европейската комисия и на американския Държавен департамент.

Лидерите осъждат войната на Владимир Путин срещу Украйна и изразяват своята съпричастност към героичните усилия на украинското правителство и украинския народ за отпор срещу руската инвазия.

"Войната на Русия представлява посегателство върху основните международни правила и норми, които са установени след Втората световна война, които ние сме решени да защитаваме. Ще държим Русия отговорна и заедно ще гарантираме, че тази война е стратегически провал за Путин." - се казва в обръщението.

Изхвърлят Русия от SWIFT

Изхвърлят Русия от SWIFT

Италия и Германия преразглеждат позицията си

Наред с изключването на ключови руски банки от SWIFT, ще бъдат наложени ограничителни мерки, които ще попречат на руската централна банка да позиционира международните си резерви по начини, заобикалящи въздействието на санкциите.

Предвиждат се и мерки срещу "хората и образуванията, които способстват за войната в Украйна и вредните дейности на руското правителство" - премахва се покупката на гражданство чрез така наречените златни паспорти, позволяващи на свързани с руското олигарси да станат граждани на западните и да получат достъп до финансовите им системи.

Партньорите от Европа, САЩ и Канада създават през следващата седмица трансатлантическа работна група, която ще осигури ефективното прилагане на финансовите санкции. Предвижда се идентифициране и замразяване на активите на лица и компании, срещу които са наложени санкции. Под прицела на наложените мерки са физически и юридически лица, близки до руското правителство, както и техните семейства и сътрудниците им.

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

ЕС налага санкции и на Путин и Лавров

Символично оставя вратата за дипломация

"Ние също така ще ангажираме други правителства и ще работим за откриване и прекъсване на движението на неправомерно спечелени печалби и да откажем на тези лица възможността да скрият своите активи в юрисдикции по целия свят." - подчертават лидерите.

Споразумението включва и съвместна борба срещу дезинформацията и другите форми на хибридна война, водена от Кремъл срещу демократичния свят.

"Ние сме с украинския народ в този мрачен час. Дори извън мерките, които обявяваме днес, ние сме готови да предприемем допълнителни стъпки, за да държим Русия отговорна за атаката й срещу Украйна." - се казва в заключение.