Европейският съюз защити решението на 27-те страни членки да забрани на руските държавни медии да излъчват в региона като решителна стъпка в борбата с водената от Кремъл "информационна война", съобщава Асошиейтед прес.

Изказвайки се в Европейския парламент по време на дебат относно чуждестранната намеса и дезинформацията, висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел смъмри критиците, които казват, че ЕС заплашва свободата на информацията със забраната за излъчване на Sputnik и RT/Russia Today.

"Те не са независими медии. Те са авоари, те са оръжия в манипулационната система на Кремъл.", заяви Борел пред законодателите на ЕС. "Не се опитваме да решим кое е истина и кое е лъжа. Нямаме министри на истината. Но трябва да се съсредоточим върху чуждестранни участници, които умишлено, по координиран начин, се опитват да манипулират нашата информационна среда.", добави Борел.

ЕС реши да забрани излъчването на Sputnik и RT/Russia Today в региона, докато Русия не прекрати военните действия в Украйна и спре дезинформационната кампания.

Успокояват руснаците, че няма да им изключват интернета

Успокояват руснаците, че няма да им изключват интернета

Западните медии докарали гражданите до ръба на национализма и лудост

По думите на Борел контролираните от Москва издания са част от добре смазана пропагандна машина, предоставяща пристрастни новини за истинските намерения на Владимир Путин.

"Ако информацията е лоша, демокрацията е лоша", каза той и добави, че информацията трябва да бъде защитена добре. "Ако информацията е систематично заразена с лъжи и изкривена, гражданите не могат да имат ясна представа за реалността и политическата им преценка е също така изкривена."

Борел твърди, че Sputnik е създаден с президентски указ с цел да докладва за държавната политика на Русия в чужбина и каза, че Russia Today е в състояние да води "информационна война" срещу западния свят.

СЕМ спира Sputnik и Russia Today у нас

СЕМ спира Sputnik и Russia Today у нас

Решението бе прието с 4 гласа

Борел заяви, че ще предложи нож механизъм, който ще позволи на ЕС да налага санкции на участниците в информационната война.

За ЕС е важно да се противопостави и да не допусне демокрацията и в други страни да бъде разрушена, заяви Сандра Калниете.

Русия, Китай и други авторитарни режими са насочили повече от 300 милиона долара в 33 държави, за да се намесят в демократичните процеси", каза тя. "Пропагандната машина на Путин не беше включена току-що на 24 февруари. Той вече работи в Европа от десетилетия, опитвайки се да отрови и раздели нашите общества."

Накратко, всяка технологична платформа, която дава пространство на пропагандата на Путин или се съобразява с искането му за цензура, е съучастник в агресията на Путин", добави Калниете.

Google налага ограничения на руските медии

Google налага ограничения на руските медии

Ограничават се държавни руски медийни канали в YouTube

Европейската комисиар Вера Юрова заяви, че Путин иска хората му да бъдат "апатични" и приветства решението на платформата за стрийминг Netflix да спре своите услуги в Русия. Путин иска хората да се забавляват, а не да знаят какво се случва, добави тя.

Борел, и Юрова изразиха загриженост относно наложената цензура в Русия, която заплашва независимите журналисти със затвор и лишава гражданите от достъп до проверена информация за това, което правителството им прави в Украйна.

Повече от всякога е нужно да достигнем до хората в Русия и да им дадем информация за това, което се случва, добави Юрова.

Вълна от блокирани опозиционни медии в Русия

Вълна от блокирани опозиционни медии в Русия

Руският медиен обяви своеобразна война на "фалшивите новини"