Руският медиен регулатор "Роскомнадзор" блокира опозиционната интернет платформа "Медуза". Това обявяват от сайта "Медуза", все още достъпен, поне на територията на България и ЕС.

"Започнаха да блокират "Медуза", както и много независими медии (и даже платформи). Най-вероятно няма да може да ни четете както преди. Това не вещае нищо добро. Това значи, че честните и оперативни новини са нужни все по-силно, отколкото преди", казват в своя позиция от медията.

Руски държавни медии блокираха

Руски държавни медии блокираха

ТАСС, РИА Новости, Интерфакс, Военното министерство на Русия

От "Медуза" призовават читателите си да последват официалните канали на медията в "Телеграм", "Фейсбук, "ВКонтакте". Освен това, за да избягвали ограниченията, наложени от държавата, потребителите от територията на Руската федерация следвали да използват VNP опцията на операционната си система, за да получат също достъп.

СЕМ спира Sputnik и Russia Today у нас

СЕМ спира Sputnik и Russia Today у нас

Решението бе прието с 4 гласа

В същото време от "Роскомнадзор" обявиха своеобразна война на "фалшивите новини". "Излагаме всички интернет ресурси, в това число ботове в "Телеграм", предлагащи да получите информация за военнослужещи на Руската федерация, предполагаемо намиращи се в плен или пък загинали във хода на специалната операция в Украйна. За да се вкарат в заблуждение потребителите, в редица случаи интернет сайтовете и ботовете са създадени, за наподобяват популярни онлайн услуги, за да им се довери интернет аудиторията", контрират от руска страна.

Google налага ограничения на руските медии

Google налага ограничения на руските медии

Ограничават се държавни руски медийни канали в YouTube

И предупреждават - разпространението на подобна информация може да доведе до съответните предвидени от закона действия. Изпратено е и искане до "Телеграм" за премахване на подобни материали.

Във вчерашния ден пък Москва забрани опозиционните медии "Дождь" и радио "Эхо Москвы".