На руското министерство на комуникациите се е наложило да уверява, че няма планове за изключване на страната от световната мрежа, пише BBC.

В телеграмата за държавните агенции Министерството излагат набор от прости препоръки за киберхигиена, които ще помогнат за "по-ефективна организация на работата по защита на ресурсите ни от злонамерен трафик, поддържане на работата на услугите и контрол на имената на домейни".

"Няма планове за вътрешно спиране на интернет в Русия", цитира ТАСС пресслужбата на министерството в понеделник сутринта.

Съобщението на министерството се появи в социалните медии в понеделник, като в него се нарежда на служителите и агенциите да извършат определени манипулации със своите офиси и страници в интернет.

Припомняме, че през лятото на миналата година Русия тестово успя да се изключи от глобалния интернет. Информацията дойде от руското издание РБК, което се позова на документи от работната група, натоварена с подобряването на интернет сигурността на Русия.

Русия успяла тестово да се изключи от глобалния интернет

Русия успяла тестово да се изключи от глобалния интернет

Русия продължава упорито да се опитва да бъде самодостатъчна

На фона на общата ситуация се появиха спекулации, че руските власти ще изключат страната от външния интернет през следващите дни, не само заради санкциите, наложени на Русия от западните страни, а и заради кампанията, която държавната власт в Русия води срещу западните медии, а и срещу западното общество. Обвиненията обикновено са обратни.

Темата вчера бе коментирана широко от говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в участието в Първи канал и широко отразена в държавните медии.

По думите й Западът води срещу собственото си население нападателна информационна кампания, която е "наелектризираща".

Западната информационна и политическа машина и медиите подтикват своите граждани, които са на ръба на национализма, коментира още говорителят на външното министерство. "Трябва да се отдаде дължимото на информационната и политическата машина на Запада, която чрез социалните мрежи, чрез месинджъри и пощенски списъци, разбира се, чрез медиите, вече е довела населението на своите страни до определено ниво на лудост. Това е ръбът, към който се е приближила същата тази "западна машина", за да превърне народа си от хора, на които сякаш са им казали за някакви възвишени принципи, в хора, които вече са на ръба на някакъв национализъм. Това е сигурно", отсече Захарова.

Вълна от блокирани опозиционни медии в Русия

Вълна от блокирани опозиционни медии в Русия

Руският медиен обяви своеобразна война на "фалшивите новини"