Русия заяви, че мирните преговори с Украйна не са били лесни, но има известна надежда за постигане на компромис и неутралитетът на Украйна се обсъжда сериозно, съобщава "Ройтерс".

Преговорите не са лесни по очевидни причини, посочи външният министър Сергей Лавров пред РБК. Той обаче подчерта, че въпреки това има известна надежда за постигане на компромис.

Сега се обсъжда сериозно неутралният статут, разбира се, с гаранции за сигурност, поясни дипломатът.

Украйна също направи предпазливи положителни изявления относно мирните преговори. Тя обяви, че е готова да преговаря до края на войната, но няма да се предаде или да приеме руски ултиматуми.

Лавров посочи, че ключовите въпроси включват сигурността на хората в Източна Украйна, демилитаризацията на Украйна и правата на рускоговорящите хора в страната.

Русия засега не прави прогнози за мирно споразумение с Украйна

Русия засега не прави прогнози за мирно споразумение с Украйна

Според Дмитрий Песков е положителен фактът, че преговорите продължават

На преговорите, които се водят между Русия и Украйна след началото на руската инвазия, Киев предлага да се създаде в Украйна австрийска или шведска версия на демилитаризирана държава със собствена армия. Това от своя страна заяви пред ТАСС Владимир Медински - ръководител на руската преговорна делегация и съветник на руския президент Владимир Путин.

"Запазването и развитието на неутралния статут на Украйна, демилитаризацията на Украйна - обсъждат се цял набор от въпроси, свързани с размера на украинската армия. Украйна предлага австрийска, шведска версия на неутрална демилитаризирана държава, но и в същото време държава, която има собствена армия и военноморски сили. Всички тези въпроси се обсъждат на ниво ръководства на министерствата на отбраната на Русия и Украйна", каза Медински.

Ръководителят на руската делегация припомни, че "Украйна има неутрален статут и сега". "При условие на неутралитет Украйна се оттегли от Съветския съюз през 1991 г. и този неутралитет е записан в Декларацията за суверенитет на Украйна", подчерта той.

"Разбира се, ключовият въпрос за нас е статутът на Крим и Донбас, както и редица хуманитарни въпроси, включително денацификация, правата на рускоезичното население и статута на руския език и т.н.," добави Медински.

Междувременно прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков потвърди пред РИА Новости, че темата за санкциите фигурира в преговорите между представителите на Руската федерация и Украйна, като същевременно подчерта, че е невъзможно да се разкрият подробности.

"Оставям го без коментар. Наистина темата за санкциите фигурира в тези преговори. Но не бих искал да давам подробности сега", каза той пред репортери, отговаряйки на въпроса дали Русия ще свърже подписването на окончателния документ с Киев с отмяната на западните санкции.

Обявявайки инвазията на 24 февруари, руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че заплашват Русия с разширяването на НАТО на изток.

Украйна: Преговорите с Русия продължават утре

Украйна: Преговорите с Русия продължават утре

Имало място за компромис

Путин изтъкна, че няма друг избор, освен да започне военната операция, тъй като рускоговорящите хора в Украйна са били подложени на геноцид от "националисти и неонацисти" след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

В неделя руски и украински официални представители дадоха най-оптимистични оценки за напредък в двустранните преговори до този момент.

Украйна заяви, че е готова да преговаря, но не и да се предаде или да приеме ултиматуми.

От своя страна руският делегат Леонид Слуцки изрази очакване този напредък да прерасне през следващите дни в съвместна позиция на двете делегации.

Нито една от страните обаче не уточни какъв може да бъде обхватът на евентуалното споразумение.

Впоследствие Кремъл заяви, че е твърде рано да се правят прогнози за възможните резултати от двустранните преговори.

Русия и Украйна съобщават за напредък в преговорите

Русия и Украйна съобщават за напредък в преговорите

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк: Русия вече ни слуша внимателно