Темата за санкциите фигурира в преговорите между представителите на Руската федерация и Украйна. Това потвърди пред РИА Новости прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Той обаче подчерта, че е невъзможно да се разкрият подробности.

"Оставям го без коментар. Наистина темата за санкциите фигурира в тези преговори. Но не бих искал да давам подробности сега", каза той пред репортери, отговаряйки на въпроса дали Русия ще свърже подписването на окончателния документ с Киев с отмяната на западните санкции.

Той заяви, че демилитаризирана Украйна със собствена армия по модела на Австрия или Швеция се разглежда като възможен компромис.

"Това е вариант, който в момента се обсъжда и който наистина може да се разглежда като компромис", отбеляза още Песков, цитиран от "Ройтерс".

Русия и Украйна съобщават за напредък в преговорите

Русия и Украйна съобщават за напредък в преговорите

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк: Русия вече ни слуша внимателно

Обявявайки инвазията на 24 февруари, руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че заплашват Русия с разширяването на НАТО на изток.

Путин изтъкна, че няма друг избор, освен да започне военната операция, тъй като рускоговорящите хора в Украйна са били подложени на геноцид от "националисти и неонацисти" след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

В неделя руски и украински официални представители дадоха най-оптимистични оценки за напредък в двустранните преговори до този момент.

Украйна заяви, че е готова да преговаря, но не и да се предаде или да приеме ултиматуми.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че мирните преговори с Украйна не са били лесни, но има известна надежда за постигане на компромис и неутралитетът на Украйна се обсъжда сериозно.

Русия обнадеждена за неутралитета на Украйна
Обновена

Русия обнадеждена за неутралитета на Украйна

Лавров призна за трудни преговори, но с надежда за постигане на компромис