Продажбата на безпилотни самолети Bayraktar TB2 на Украйна не представлява военна помощ, те са продукт на турска компания, поръчан от Украйна. Това заяви турският заместник външен министър Явуз Селим Къран, цитиран от "Дейли сабах".

Докато войната между Русия и Украйна навлиза във втората си седмица, Турция се опитва да запази неутралната си и балансирана позиция, поддържайки отворена комуникацията и с двете страни в конфликта. Използването на турски дронове от Украйна срещу руските сили обаче стана изключително актуална тема в международните медии.

В тази връзка Къран подчерта, че Украйна не е единствената страна, закупила този вид дронове от Турция. Всеки може да се нареди да купи дроновете, изтъкна той.

Турция трупа точки пред НАТО, но си навлича гнева на Русия

Турция трупа точки пред НАТО, но си навлича гнева на Русия

С решението си да затвори проливите си за руски военни кораби

Фактът, че (дроновете Bayraktar) се оказват един от най-възпиращите елементи на украинската армия всъщност показва успеха и качеството на продуктите, произведени от нашата компания, заяви заместник-министърът.

Първоначално Киев закупи около 20 безпилотни самолета. Освен на Украйна компанията производител -Baykar, е продала дронове също на Катар, Азербайджан и Полша, която през май 2021 г. стана първата държава от ЕС и НАТО, сдобила се с дронове от Турция.

Анкара продължава дипломатическите си усилия за деескалация на конфликта в Украйна, призовавайки всички страни за сдържаност. Въпреки че Турция се противопостави на международните санкции, целящи изолирането на Москва, тя също така затвори Босфора и Дарданелите за някои руски кораби.

Турция не иска да разваля отношения нито с Русия, нито с Украйна

Турция не иска да разваля отношения нито с Русия, нито с Украйна

Ердоган е недоволен от Запада при разрешаването на конфликта

Залогът за Турция е голям - тя е страна членка на НАТО, която има морски граници и добри отношения както с Русия, така и с Украйна

Преминаването към Запада може да подобри позицията й в НАТО, след като Турция закупи руски ракети С-400 през 2019 г. и това влоши отношенията и предизвика санкции от страна на САЩ.

Всяка стъпка твърде далеч обаче може да навреди на и без това отслабената икономика на Турция след валутната криза през декември и инфлационната спирала.

Ердоган: Турция не иска война между Русия и Украйна

Ердоган: Турция не иска война между Русия и Украйна

Позиция на Анкара