Турция планира да купи още зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердoган в интервю за американската телевизия Си Би Ес (CBS), съобщи TASS. Обясних всичко на президента на САЩ Джо Байдън. Ние искахме да купим самолетите Ф-35 и платихме 1,4 милиарда долара, отбеляза турският президент.

Той констатира, че впоследствие Анкара така и не е получила самолетите Ф-35. Поискахме да ни бъдат продадени зенитно-ракетните комплекси Пейтриът, но и това ни бе отказано, каза той. След като не ни давате комплексите Пейтриът, вероятно е да потърсим подобни системи от други страни, каза турският президент, като добави, че "с позицията му донякъде са били съгласни предишният американски президент Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг".

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Разговорите в Ню Йорк се без желания резултат, очаква разговорите в Сочи

На въпрос на журналиста от CBS дали Ердоган осъзнава, че заради това САЩ не могат да се доверят на Турция, турският президент отговори следното: "Извинете, но кой ще сподели рисковете, свързани с нашата сигурност?".

Преди два дни Ердоган заяви, че Турция няма да преразглежда споразумението на Анкара с Москва за зенитно-ракетните системи С-400.

В отговор на покупката от Анкара на системите С-400 през 2019 г. Вашингтон прекрати участието на Турция в програмата за изтребителите Ф-35 и заплаши с налагане на санкции по силата на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции).