Турският президент Реджеп Ердоган заяви в петък, че отношенията между Анкара и Вашингтон трябва да бъдат на съвсем различно ниво, съобщава АП. 

"Никога не съм имал проблеми с предишни американски президенти, както с Джо Байдън. САЩ продължават да подкрепят терористични групи в много по-голям мащаб, отколкото очаквахме. Отношенията между Турция и САЩ, които са съюзници в НАТО, трябва да бъдат на напълно различно ниво", коментира Ердоган пред журналисти.

Ердоган заяви, че неотдавнашните разговори с Байдън са разочарование и че страната му, членка на НАТО, ще се стреми към по-тесни връзки с Русия.

Изказвайки се след молитви в Истанбул, Ердоган каза, че той и Байдън не са успели да преодолеят различията си на среща по време на посещението си в Ню Йорк на Общото събрание на ООН тази седмица. 

"В дискусиите с Байдън, които очаквах, нямаше желания резултат", добави той. 

Ердоган продължи да критикува подкрепата на САЩ за кюрдските бойци в Сирия, които допринесоха за борбата с групировката "Ислямска държава". Анкара ги смята за терористи поради връзките им с Кюрдската работническа партия ПКК, която води 37-годишен бунт срещу Турция. Турция има голямо и неспокойно кюрдско етническо малцинство. ПКК е обявена за терористична организация от САЩ и ЕС.

"Америка не се бори достатъчно с терористични организации, тя им дава много оръжия и оборудване", каза той.

Ердоган трябва да се срещне с руския президент Владимир Путин в черноморския курорт Сочи на 29 септември, където лидерите ще се съсредоточат върху ситуацията в Сирия.

Сирия настоя Турция незабавно да изтегли войските си от страната

Сирия настоя Турция незабавно да изтегли войските си от страната

Турция оказвала подкрепа на терористични групировки

Русия е основният съюзник на сирийското правителство, докато Турция подкрепя групировки, които се борят да свалят президента Башар Асад.

Руските и турските войски обаче си сътрудничат в Идлиб, последният бастион на бунтовническите сили и в търсенето на политическо решение в разкъсаната от войната страна.

Ердоган обясни, че ще се стреми да развие отношенията с Москва "много повече", когато се срещне с Путин. "Стремим се да укрепваме двустранните си отношения с Русия".

Отношенията между САЩ и Турция са разкъсани от няколко години. Те се влошиха допълнително преди две години, когато Анкара купи руска система за противоракетна отбрана. Покупката доведе до изгонване на Турция от американския проект за самолети F-35 и до санкции на САЩ срещу водещи служители на отбранителната индустрия на Турция.

Преди да напусне Ню Йорк в четвъртък, Ердоган повдигна въпроса за F-35 пред журналисти, предупреждавайки, че настоящият ход на отношенията между САЩ и Турция "не предвещава нищо добро".

Ердоган: Турско-американските отношения са нездравословни

Ердоган: Турско-американските отношения са нездравословни

Турция ще купува всичко за отбрана от която и да е държава, настоящата траектория между двете страни не е добра