Турция не може да се откаже от връзките си с Русия или Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Той разкритикува недостатъчния резултат от дипломатическите усилия на Запада по отношение на Москва.

Ердоган повтори предложението си да посредничи между Русия и Украйна за разрешаване на кризата и заяви, че Турция, която е член на НАТО, има добри връзки и с двете страни и ще предприеме стъпки, които не накърняват двустранните й отношения с Москва и Киев.

Не е възможно да изоставим нито едната държава, категоричен бе той. Нашата цел е да предприемем такава стъпка, че дай Боже, да разрешим това, без да изоставяме нито едната (страна - бел.ред.), посочи президентът.

Турция смъмри Русия за неприемливото решение за Донбас

Турция смъмри Русия за неприемливото решение за Донбас

Ердоган призова за спазване на международните закони

Той призова Украйна и Русия да възобновят преговорите и подчерта, че НАТО трябва да "определи своята позиция" след срещата на върха в сряда.

Изостряйки криза, която според Запада може да доведе до война, преди дни руският президент Владимир Путин призна за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна и разпореди разполагане на войски на територията им.

Турция, която граничи с Украйна и Русия в Черно море, въпреки принципното си несъгласие със санкциите нарече хода на Москва "неприемлив".

Ердоган: Турция не иска война между Русия и Украйна

Ердоган: Турция не иска война между Русия и Украйна

Позиция на Анкара