Руският президент Владимир Путин ще признае независимостта на обявилите самостоятелност ДНР и ЛНР. За това той бе призован последователно както от депутатите, така и от завършилия днес Съвет за сигурност.

В обръщение към нацията, излъчено пряко в ефир Владимир Путин обоснова решението си връщайки се към началото на 20-ти век и разгърна тезата си с аргументи в отношението на Русия към Украйна като освободително и покровителствено.

Путин заяви в началото на обръщението си, че Украйна е "нашата обща история, нашето духовно пространство, културно и православно". След това се върна на историческите основания за формиране на държавата Украйна с факти от историята на Октомврийската социалистическа революция, Ленин, Сталин и Великата отечествена война. Именно в ленинската част от историята се намират основания за формиране на широката самостоятелност и конфедеративно самоуправление на отделните републики.

И въпреки че съветска Украйна възниква на база болшевишката политика на Ленин, днес това, което се нарича декомунизация събаря паметници на Ленин, с ирония заяви Владимир Путин към развитието на Украйна. Според него една от огромните грешки, че е позволено още от времето на СССР да се развихрят националистическите амбиции на украинските територии и то на историческата територия на Руската държава.

Лавров: В Донбас се изпращат наемници, за да извадят Русия от равновесие

Лавров: В Донбас се изпращат наемници, за да извадят Русия от равновесие

Москва обвини Киев в директен отказ да спазва Минските споразумения

Защо е било нужно да се правят такива щедри подаръци, пита Путин с възмущение, който определи и СССР като формиран на историческото пространство на старата Руската държава.

"Формално при работеща самостоятелност, но при одиозност, но никой не е помислил за бъдещето на следващите поколения. Нищо не е направено срещу заразата на национализма."

Разпад на историческата Русия под названието СССР е историческа грешка, огромна грешка, заяви Путин, а в настоящата политическа обстановка "ние в този момент не можем да подложим по никакъв начин на риск базовите основания на държавността", обоснова решението си руския президент.

И настоящите, от последните десетилетия, с Украйна отношения, Путин описа като непропорционални, с възмущение лъжливи и под влияние на радикали, крайни националисти, терористи. Русия се отнасяла с уважение към самостоятелността, при равноправни политически и икономически отношения, които обаче определи като измамнически от страна на Украйна, включително обвинявайки я във финансови измами в енерийната сфера.

Настоящата власт в Украйна поразена от вируса на национализма и корупцията, демокрацията е само прикритие на различни олигархични кланове, а режимът е марионетъчен.

ЕС е подготвен за частично спиране на доставките на газ от Русия

ЕС е подготвен за частично спиране на доставките на газ от Русия

През януари Съюзът е внесъл рекордните 10 трлн. куб. м синьо гориво

Цялата система на Украйна е разядена, а Майдана бе определен като държавен преврат.

Дали бедността, корупцията, безизходицата, емиграцията, дори и високата смъртност по време на пандемията е действителният цивилизационен избор на Украйна, се пита Путин по отношение на настоящата ситуация, която той анализира в детайли в обръщението си. Тази държава се намира под икономически и политически протекторат и действително не е самостоятелна държава. Тече включително и асимилация на населението, констатира Путин, който чува само украински език и засегна дори и закона за лустрацията, налагащ санкции включително и спрямо собствени граждани. Като пример той даде и църковния разкол и отделянето от Московската патриаршия, а въпреки призивите на собствените им украински граждани, властите не откликват на техните призиви.

Военната стратегия на Украйна е изцяло насочена срещу Русия, убеден е още Путин и два пъти повтори цитат от тази стратегия, с посочване на зрителите да слушат внимателно. Цитатът от стратегията засяга помощ от международната общност спрямо противници на Украйна, когато тя е застрашена. Путин засегна и изявлението от последните дни, че Украйна съжалява, че се е отказала от ядреното си оръжие, което според него означава, че Украйна смята да се сдобие с такова.

Ние не можем да не реагираме на такава неоспорима заплаха за нашата страна, заяви Путин и напомни, че руската армия е разгърната по историческите руски земи, връщайки се до великия генерал Суворов, който се е борил и спечелил тази земи.

И въпреки че Путин заяви, че признава суверенното право на всяка държава да влиза в съюзи и да укрепва своята отбрана, това не трябва да става за сметка на международните договорености. А влизането на Украйна в НАТО е точно това, по думите на Путин, тъй като сигурността на една държава не трябва да е в ущърб и да застрашава съседна такава.

Северноатлантическият пакт е само привидно отбранителен пакт, убеден е още руският президент, който отново се позова на това, че е договорено НАТО да не се разширява на изток и да не застрашава Русия, която е изпълнила всички свои отговорности и поети ангажименти към международната общност, и към НАТО, и към Европейския съюз, и към формата НАТО-Русия.

Но защо, защо НАТО превръща от Русия враг? За какво ви е това, попита реторично и с въздишка Путин, след като си спомни сдържания отговор, който е получил на въпрос за приемането на Русия в НАТО преди години. След това изброи по години всички бивши социалистически страни, които са приети в НАТО, включително и България.

Владимир Путин заяви и че НАТО продължава да разполага и разширява своите настъпателни възможности. Затова е и сигурен, че разгръщането на такива настъпателни оръжия ще бъдат разположени и в Украйна, ако и когато страната бъде приета в НАТО. А това застрашава директно Руската федерация, както това е директно записано във военната доктрина на Алианса. Путин е убеден и че Украйна се стреми да се сдобие с ядрено оръжие.

Ние няма да се примирим с факт, описан в поговорката "кучетата си лаят, керванът си върви", отсече Путин и допълни, че няма да позволи на НАТО да обгради Русия. Владимир Путин е разочарован, че не е получил никакъв конкретен отговор по базовите условия, които Русия поставя - спиране на разширяването на НАТО, отказ от настъпателни оръжия в Източна Европа и връщане към границите за сигурност, очертани през 1997 г.

Конкретно по ситуацията в Донбас - тя е критична, владее се напълно от националисти и радикали, с кръвопролития, насилия и беззакония. "Затова и считам, че е необходимо незабавно да призная незабавно ДНР и ЛНР."

В края на изявлението си руският президент заплаши, че ако не се спрат агресивните действия и провокации на тези територии, ще последва сериозен отговор.

Припомняме, че по-рано тази вечер Путин обяви намерението си за решение за независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) днес, съобщи ТАСС.

Путин обяви намерение да признае ДНР и ЛНР
Обновена

Путин обяви намерение да признае ДНР и ЛНР

Това заяви той в телефонни разговори с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц

Това заяви той предупреди и в телефонни разговори с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Макрон и Шолц изразиха готовност да продължат контактите си.

Шолц призова руския президент Владимир Путин да не признава два отцепнически региона на Източна Украйна за независими, съобщи "Дойче веле".

Това би било "грубо противоречие на споразумението от Минск за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна и едностранно нарушаване на тези споразумения от руска страна", каза Шолц в телефонен разговор с руския лидер.

Той също така призова Москва да деескалира напрежението, като изтегли войските си от границата с Украйна.

Кулеба: Украйна следи за решението на Русия за ДНР и ЛНР

Кулеба: Украйна следи за решението на Русия за ДНР и ЛНР

"Целият свят следи отблизо действията на Русия, всички осъзнават последствията"

След разговора с Путин канцеларията каза, че Шолц се консултира с "най-близките си партньори", включително Франция и Украйна.

Донецк обяви по-рано днес извънредно положение. Мярката идва на фона на ескалацията на насилието в региона на Донбас. По данни на Министерството на извънредните ситуации на ДНР над 21 000 души и 50 съоръжения, сред които и болници, са останали без достъп до вода.

Шойгу вижда изключителна опасност в думите на Украйна за ядрени оръжия

Шойгу вижда изключителна опасност в думите на Украйна за ядрени оръжия

Като част от СССР има техниката, технологиите и специалистите за създаване

Брюксел ще предложи на Съвета на ЕС да наложи санкции срещу Русия, ако Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) бъдат признати. Това заяви в понеделник ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел.

Европейският съюз призовава руските власти да не признават независимостта на ДНР и ЛНР.

Признаването на ДНР и ЛНР ще остане единственият ход за Москва, ако ситуацията в региона се развие по негативния сценарии и няма никакви признаци, че ще има подобрение. Това заяви по-рано днес Дмитрий Медведев, бивш премиер и президент на Русия, в момента заместник-председател на Съвета по сигурност, който заседава днес в Москва.

Руските депутати с призив към Путин да признае за държави ДНР и ЛНР

Руските депутати с призив към Путин да признае за държави ДНР и ЛНР

Документът ще бъде изпратен веднага в Кремъл

Около 80 000 души от двете самопровъзгласили се републики вече са преминали в Русия.

Очаквано, Прибалтика веднага осъди признаването на ДНР и ЛНР.

Премиерът на Естония Кая Калас призова за санкции срещу Русия, ако признае Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), и каза също, че ще обсъди този въпрос с лидерите на ЕС. Литва счита, че признаването би било в нарушение на международното право и Устава на ООН. Това написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в "Туитър".