Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза, че думите на украинския президент Владимир Зеленски за желанието да се върне статута на ядрена страна са изключително опасни, съобщава ТАСС.

"Искам да насоча вниманието на членовете на Съвета за сигурност към изявлението на г-н Зеленски, че те приемат и биха искали да си възвърнат статута на ядрена страна, няма да кажа държава, а страна. Това е изключително опасно за няколко причини", каза Шойгу, изказвайки се на заседанието на Съвета за сигурност, което се провежда от руския президент Владимир Путин.

Според министъра през дългите години на съветска власт и като част от Съветския съюз Украйна е създала възможности за създаване на такива оръжия и такива носители.

Украйна съжалява, че се е отказала от ядрените оръжия

Украйна съжалява, че се е отказала от ядрените оръжия

САЩ, Великобритания и Русия трябвало да намерят адекватна гаранция за сигурност за страната

"Между другото, ако споменем, че тактическите оръжия, ядрените оръжия се намират на територията на Германия, тогава те могат да се появят тук и планират да се появят на онези носители, които вече съществуват днес", давайки пример с "Точка-У".

"Има техника, има технологии, има специалисти, които могат и имат възможност, според нас, много повече от възможностите на Иран и Северна Корея, за които се говори на всички нива", допълва Шойгу.

В събота на конференцията по сигурността в Мюнхен Зеленски каза, че е възложил на външното министерство да свика среща на върха на страните, участващи в Будапещенския меморандум. Според него, ако това не се осъществи или не предостави на Украйна гаранции за сигурност, тогава меморандумът ще бъде признат от Киев за невалиден. Будапещенският меморандум е подписан на 5 декември 1994 г. от лидерите на Украйна, Русия, Великобритания и САЩ.

Съгласно този документ Украйна елиминира ядрения си арсенал, а Русия, САЩ и Великобритания гарантират сигурността на Киев.

САЩ: Русия има списък с украинци, които да бъдат убити или изпратени в лагери

САЩ: Русия има списък с украинци, които да бъдат убити или изпратени в лагери

Вашингтон изпрати предупреждение до ООН