Руският президент Владимир Путин обяви намерението си страната му да признае независимостта на Донецката и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), съобщи ТАСС.

Това заяви той в телефонни разговори с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Президентът на Руската федерация заяви, че ще подпише указ за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР.

Макрон и Шолц изразиха готовност да продължат контактите си.

Очаква се по-късно днес Путин да обяви в своя реч към нацията това намерение.

Кулеба: Украйна следи за решението на Русия за ДНР и ЛНР

Кулеба: Украйна следи за решението на Русия за ДНР и ЛНР

"Целият свят следи отблизо действията на Русия, всички осъзнават последствията"

Германският канцлер Олаф Шолц призова руския президент Владимир Путин да не признава два отцепнически региона на Източна Украйна за независими, съобщи "Дойче веле".

Това би било "грубо противоречие на споразумението от Минск за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна и едностранно нарушаване на тези споразумения от руска страна", каза Шолц в телефонен разговор с руския лидер.

Той също така призова Москва да деескалира напрежението, като изтегли войските си от границата с Украйна.

След разговора с Путин канцеларията каза, че Шолц се консултира с "най-близките си партньори", включително Франция и Украйна.

Франция: Признаване на ДНР и ЛНР от Русия е като атака без оръжия

Франция: Признаване на ДНР и ЛНР от Русия е като атака без оръжия

Според френския външен министър това ще наруши суверенитета на Украйна

Донецк обяви по-рано днес извънредно положение. Мярката идва на фона на ескалацията на насилието в региона на Донбас. По данни на Министерството на извънредните ситуации на ДНР над 21 000 души и 50 съоръжения, сред които и болници, са останали без достъп до вода.

Брюксел ще предложи на Съвета на ЕС да наложи санкции срещу Русия, ако Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) бъдат признати. Това заяви в понеделник ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел.

Европейският съюз призовава руските власти да не признават независимостта на ДНР и ЛНР.

Признаването на ДНР и ЛНР ще остане единственият ход за Москва, ако ситуацията в региона се развие по негативния сценарии и няма никакви признаци, че ще има подобрение. Това заяви по-рано днес Дмитрий Медведев, бивш премиер и президент на Русия, в момента заместник-председател на Съвета по сигурност, който заседава днес в Москва.

Руският външен министър Сергей Лавров е заявил на германския си колега Аналена Бербок, че отговорността за ескалацията по линията на контакт в Донбас е на Киев. Това са съобщили от руското външно министерство в понеделник след телефонния им разговор, предаде ТАСС.

"По отношение на ситуацията в Югоизточна Украйна Лавров подчерта, че Киев е отговорен за ескалацията на напрежението по линията на съприкосновение в Донбас и честите провокации, които предизвикаха хуманитарна евакуация на гражданското население на непризнатите републики в Русия", казаха от министерството. "Лавров отново призова германската страна като участник в Нормандския формат да упражни максимален натиск върху украинските власти, за да ги принуди да заемат по-конструктивна позиция".

Припомняме, че по-рано днес украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в понеделник, че Украйна "отблизо следи" решението на Русия за признаване.

"Не само Украйна, целият свят следи отблизо действията на Русия по отношение на признаването на т. нар. "Л/ДНР". Всички осъзнават последствията. Има много емоции, но точно сега всички трябва спокойно да се съсредоточим върху усилията за деескалация. Няма как иначе", коментира Кулеба в Twitter.

Забележките му идват, след като руският президент Владимир Путин заяви, че решението ще бъде взето до края на деня.

Кулеба призова за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН и да се предприемат стъпки за гарантирането на националната сигурност на Украйна и намаляване на напрежението с Русия.

Ако Москва признае за независими двете подкрепяни от Русия отцепнически области в Източна Украйна, това ще е равносилно на "атака без оръжия". За това предупреди миналата седмица външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан.

Долната камара на руския парламент гласува резолюция, която призовава за признаване на т. нар. Донецка и Луганска народни републики за "суверенни държави". От 2014 г. насам регионът, известен като Донбас, е контролиран от сепаратисти.

Обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия. На проведения в края на 2014 година референдум представители на временните правителство съобщиха, че с огромно мнозинство гласувалите са подкрепили обявяването на самостоятелност.

До този момент ДНР и ЛНР са признати от частично признатата Южна Осетия, както и от страни от третия свят.

Снимка 564434

Източник: EPA/БГНЕС

През последните години жители на самопровъзгласилите се републики получиха руско гражданство, а през ноември миналата година президентът Путин се разпореди да бъде улеснен достъпът до руския пазар на произведените там стоки.

Над 60 000 жители на ДНР и ЛНР вече са на руска територия.