"Донецка народна република" (ДНР) се обяви за суверенна държава, предаде РИА „Новости", позовавайки се на съобщение на временното правителство.

"Донецка народна република" се провъзгласи за суверенна държава след референдума за статута на региона, каза съпредседателят на временното правителство на ДНР Денис Пушилин.

След проведения вчера референдум в украинския регион, при който 89% от жителите гласуваха за отцепване от Украйна, Пушилин заяви още, че е поискал Русия да разгледа възможността за присъединяване на новата република към състава на Руската Федерация.

Пушилин призова на пресконференция руския президент Владимир Путин да присъедини ДНР към Русия.

„Ние, народът на Донецка народна република, след резултатите от референдума, проведен на 11 май 2014 година и въз основа на декларация за суверенитета на ДНР, обявяваме, че отсега нататък ДНР се явява суверенна държава...Въз основа изразената воля на народа на "Донецката народна република" и възстановяване историческата справедливост молим Руската Федерация да разгледа въпроса за присъединяване на "Донецката народна република" към състава на Руската Федерация", прочете Пушилин декларацията на ДНР.


Донецка област се намира в Югоизточна Украйна. Тя граничи с областите: Днепропетровск и Запорожка на югозапад, Харковска на север, Луганска на североизток, руската област Ростов на изток и Азовско море на юг. Територията на Донецка област обхваща 26 517 квадратни километра. Към 1 септември 2013 година в областта живеят общо 4 356 392 души, което я прави най-населената област в Украйна. Административен център е град Донецк. Официален език е украинският, а руският е регионален.

Според данни на Украйна от 2001 година в областта живеят 56,9% украинци (повече от 2,7 милиона души), 38,2% руснаци ( над 1,8 милиона), 1,6% гърци ( 77 хиляди), беларуси - 0,9% (44 500) и други (2,3%).

Рускоезичните са 74,9%, а украиноезичните - 24,1%.

По-късно бе съобщено, че и "Луганската народна република" е обявила независимост от Украйна. Това е заявил в обръщение към жителите на Луганск „народният губернатор" Валерий Болотов.

Ние избрахме собствен път на независимост от произвола и кървавия диктат на киевската хунта, фашизма и национализма, път на свободата, на върховенството на закона, заявява Болотов, отбелязвайки, че за "Луганската народна република" - от момента на обявяване на независимост - започва нов живот „без диктата на киевските власти".

Припомняме, референдум се проведе и в Луганска област. Там 96% от участвалите гласуваха за провъзгласяване на Луганска народна република и отделяне от Украйна.

Луганска област граничи с руските области Белгород и Воронеж на север, област Ростов на изток и юг и с украинските области Харков и Донецк на запад.

Тя се разпростира на територия от 26 684 квадратни километра. Към 1 септември 2013 година в областта живеят 2 246 884 души. Административен център е град Луганск. Официални езици са украинският и руският.

58% от жителите са етнически украинци, 39,1% руснаци, 0,8% - беларуси и други 1,4%.

68,8% от жителите са рускоезични, докато украиноезични са само 30%.

Сепаратистите обявиха, че Луганск няма да участва в изборите за президент на 25 май, а провъзгласената преди месец "Луганската народна република" ще търси помощ от ООН, за да защити правото си на обособяване.

В Донецка област също няма да има президентски избори на 25 май.

Стана ясно от лидера на сепаратистите, че "Луганската народна република" може да проведе референдум за присъединяване към Русия.

По-рано днес Москва обяви, че уважава волята на населението на регионите Донецк и Луганск и се надява, че практическото прилагане на резултата от референдумите ще продължи по цивилизован начин без да се повтаря изблика от насилие и чрез диалог между представители от Киев, Донецк и Луганск.

Още вчера ЕС и САЩ обявиха, че няма да признаят резултатите от референдума, по време на който бяха констатирани редица нарушения, включително и кашони с предварително попълнени бюлетини.

Днес ЕС разшири списъка със санкционирани руски и украински длъжностни лица. Включени са 13 нови имена и две компании, базирани в Крим.