Ако Москва признае за независими двете подкрепяни от Русия отцепнически области в Източна Украйна, това ще е равносилно на "атака без оръжия". За това предупреди външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, вчера Долната камара на руския парламент гласува резолюция, която призовава за признаване на т. нар. Донецка и Луганска народни републики за "суверенни държави". От 2014 г. насам регионът, известен като Донбас, е контролиран от сепаратисти.

"Ако това бъде приложено, ще е невъзможна ситуация и ще бъде вид атака без оръжия. Ще наруши суверенитета на Украйна", подчерта френският външен министър.

Франция, заедно с Германия, Русия и Украйна, съставят т.нар. Нормандска четворка, сформирана, за да сложи край на конфликта в Източна Украйна.

Руските депутати с призив към Путин да признае за държави ДНР и ЛНР

Руските депутати с призив към Путин да признае за държави ДНР и ЛНР

Документът ще бъде изпратен веднага в Кремъл

Обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия. На проведения в края на 2014 година референдум представители на временните правителство съобщиха, че с огромно мнозинство гласувалите са подкрепили обявяването на самостоятелност.

До този момент ДНР и ЛНР са признати от частично признатата Южна Осетия, както и от страни от третия свят.

През последните години жители на самопровъзгласилите се републики получиха руско гражданство, а през ноември миналата година президентът Путин се разпореди да бъде улеснен достъпът до руския пазар на произведените там стоки.

Литва иска санкции за Русия при признаване на ДНР и ЛНР

Литва иска санкции за Русия при признаване на ДНР и ЛНР

По-рано днес руските депутати гласуваха проект за признаването