Признаването от Русия на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) трябва незабавно да доведе до санкции срещу Русия. Това написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в "Туитър" във вторник.

"Одобрението от Кремъл на призива на Държавната Дума към президента на Руската федерация да признае ДНР и ЛНР трябва да бъде посрещнато с бързи и решителни санкции", каза той. Министърът смята случващото се за "открита ескалация" на процесите около "окупираните територии на Украйна".

Припомняме, че по-рано днес руските депутати гласуваха проект за признаването на Донецката и Луганската народни републики.

Руските депутати с призив към Путин да признае за държави ДНР и ЛНР

Руските депутати с призив към Путин да признае за държави ДНР и ЛНР

Документът ще бъде изпратен веднага в Кремъл

На парламента през януари месец бе предложен проект с обръщение към президента на Русия Владимир Путин за признаване на републиките в Донбас като независими държави и провеждане на преговори с техните държавни ръководства за установяване на правови междудържавни отношения, както и за регулиране на всички аспекти за сътрудничество и взаимопомощ.

Проектът, наименован "За необходимостта от признаване на Донецката и Луганската народна република", бе внесен ден по-рано за гласуване от депутатите от "Единна Русия".

Както уточни председателят на парламента Вячеслав Володин, документът след гласуването незабавно ще бъде изпратен на държавният глава Владимир Путин.

Депутатите считат, че признаването на Донецката и Луганската народни републики ще обезпечи безопасността на териториите и ще защити жителите на републиките от външни заплахи, а също така и ще укрепи международния мир и регионалната стабилност, посочва Володин.

Гласуването на документа съвпада със сериозното нагнетяване на напрежението между Руската федерация и западните страни по отношение на сигурността на Украйна. В продължение на месец и половина напрежението бележеше непрекъсната ескалация и голяма дипломатическа активност в опит да се парира евентуална агресия от страна на Русия, която предислоцира, с мотив учение, над 100 000 руски военни и техника в близост до украинските граници.

Русия нащрек за провокации от Запада в Донбас

Русия нащрек за провокации от Запада в Донбас

Целта е Москва да бъде обвинена в предполагаемо нападение

Днес се получиха съобщения, че част от руските военни се изтеглят. Това се случва на фона на данни от разузнавателните служби, че един от възможните сценарии е именно дата за провокация и нахлуване 16 февруари.

Обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия. На проведения в края на 2014 година референдум представители на временните правителство съобщиха, че с огромно мнозинство гласувалите са подкрепили обявяването на самостоятелност.

До този момент ДНР и ЛНР са признати от частично признатата Южна Осетия, както и от страни от третия свят.

През последните години жители на самопровъзгласилите се републики получиха руско гражданство, а през ноември миналата година президентът Путин се разпореди да бъде улеснен достъпът до руския пазар на произведените там стоки.

Украйна обяви в ООН, че не планира офанзива нито в Донбас, нито в Крим

Украйна обяви в ООН, че не планира офанзива нито в Донбас, нито в Крим

За руския посланик в ООН: Няма нужда Небензя да тълкува думите на украинските служители, на чужд език