Представителят на Украйна в ООН Сергей Кислиця обяви, че Украйна няма да започне никаква военна офанзива нито в Донбас, нито в Крим, съобщава ТАСС.

Според него Киев няма да предприема офанзива и не вижда алтернатива на мирното разрешаване на конфликта, възстановяването на суверенитета и целостта на страната.

"Зададоха ни този въпрос в различни форуми, заедно с изпращането на ясни съобщения. Украйна няма да започне военна офанзива. Нито в Донбас, нито в Крим, нито където и да било другаде", заяви украинският представител в Съвета за сигурност на ООН.

Страната му е готова да възобнови преговорите по "нормандския формат" и на всички нива и не виждат друг път,  освен "мирно разрешаване на продължаващия конфликт".

Украйна негодува, че държави не смеят да ѝ помогнат заради зависимост от Русия

Украйна негодува, че държави не смеят да ѝ помогнат заради зависимост от Русия

Страната се надява Берлин да преосмисли отказа си да ѝ достави оръжие

Украинският посланик в ООН каза в понеделник, че около 130 000 руски военни заплашват страната, като 112 000 военнослужещи са около границата с Украйна и в Крим, съобщава СиЕнЕн.

"Въпросът е защо всички тези руски сили са там. Зададохме този въпрос на различни форуми, заедно с изпращането на собствени ясни послания. Това е пряко доказателство за нежеланието на Русия да деескалира и да се подготви да оправдае евентуалната си по-нататъшна агресия".

Кислиця каза, че страната подкрепя запазването на отворени дипломатически канали, но поддържа, че страната е готова да се защитава. Украинският посланик благодари и на посланика на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд за това, че поиска срещата в понеделник за Украйна.

"Украйна няма да се поддаде на заплахи, насочени към отслабване на Украйна, подкопаване на нейната икономическа и финансова стабилност и предизвикване на обществено безсилие. Това няма да се случи и Кремъл трябва да помни, че Украйна е готова да се защитава. В същото време подкрепяме необходимостта дипломатическите канали с Русия да останат отворени, ако това предотвратява преминаването към военни инструменти", каза Кислиця.

Байдън обяви Русия за заплаха за света, след Съвета за сигурност на ООН

Байдън обяви Русия за заплаха за света, след Съвета за сигурност на ООН

САЩ се готвят за всеки сценарий, но светът трябва да отхвърли употребата на сила

Кислиця се обърна към по-ранните коментари на руския посланик в ООН Василий Небензя, за отричане заплаха или планирано нахлуване, но каза, че няма нужда Небензя да "тълкува думите на украинските служители, на чужд език".

"Важно е гласът на Украйна да се чуе днес в Съвета за сигурност и да не се изгуби в превода", каза Кислиця. "Моето ръководство говори своя език, има свои посланици и говорители".

Руският посланик в ООН Василий Небензя не присъства за изказванията на Кислиця. Небензя се извини от заседанието на Съвета за сигурност - точно преди Кислиця да започне да говори - за да присъства на среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Очаква се Русия да поеме председателството на Съвета за сигурност на ООН във вторник.

"Аз наистина, точно преди нашето председателство на Съвета за сигурност трябва да се срещна с генералния секретар, така че ще трябва да напусна. И така, не мога да променя тази ситуация поради графика на генералния секретар, така че ще трябва да си тръгвам, извинявам се", каза руският посланик преди да си тръгне.

Русия в ООН: САЩ заблуждават света за причините за глобалното напрежение

Русия в ООН: САЩ заблуждават света за причините за глобалното напрежение

Небензя: САЩ изглежда са готови да пожертват Украйна за своите геополитически интереси