Много страни искат да помогнат на Киев пред "руската заплаха", но не всички го правят открито, защото се чувстват зависими от Русия. Това заяви украинският министър на отбраната Алексей Резников, цитиран от "Спутник".

Той разкритикува отказа на Германия да достави оръжия на Украйна, изтъквайки, че подобно поведение подкопава сигурността в Европа и насърчава "руската агресия".

"Много страни искат да ни помогнат, някои го правят тихомълком. Един ден вероятно ще го направим публично достояние. Всяка държава има своите политически зависимости, както вътрешни, така и по отношение на Руската федерация. Има правителства, които правят безпрецедентни стъпки, предлагат ни неща, за които дори не сме и мечтали, и тови ни радва", посочи Резников.

Украйна: Германия има морално задължение да доставя оръжия на Украйна, за да спре Русия

Украйна: Германия има морално задължение да доставя оръжия на Украйна, за да спре Русия

Защото "Германия носи същата историческа отговорност за Украйна, както и за Израел"

Според него нагнетяването на напрежението от западните медии относно евентуална руска инвазия допълнително увеличава напрегнатостта на ситуацията, но освен това подтиква гражданите да упражняват натиск върху правителствата си с въпроса защо не помагат на Украйна.

Резников посочи, че Полша вече е обещала на страната военна техника. Той обаче изрази недоумение защо новото германско правителство не е променило позицията си.

"За съжаление се забелязва силна зависимост на Германия от Руската федерация. Не казваме, че Германия трябва да ни продава или подарява нещо, а само да спре да блокира възможността ни открито и законно да придобием оръжията, от които се нуждаем, чрез Агенцията на НАТО за поддръжка", подчерта министърът.

Той допълни, че Украйна не е искала от Германия да й доставя каски - пратка, която Киев определи като разочароваща - и изрази надежда, че Берлин ще се опита да поправи тази ситуация.

Предложение на Германия да прати 5000 каски на Украйна бе посрещнато с пренебрежение

Предложение на Германия да прати 5000 каски на Украйна бе посрещнато с пренебрежение

На фона на опасенията от руска инвазия