Украйна в понеделник призова Германия да деблокира продажбите на оръжия за страната, за да възпре Русия, съобщава "Анадолу".

Говорейки пред местни медии, украинският посланик в Германия Андрий Мелник предупреди, че страната му е изправена пред реалната заплаха от инвазия от Русия.

"За да предотврати предстоящата атака на Путин... Киев очаква огромна военна подкрепа от Германия", каза той пред Funke.

Мелник каза, че Германия носи същата историческа отговорност за Украйна, както и за Израел, поради престъпленията, извършени от нацистите по време на Втората световна война.

"Очакваме германското правителство да се откаже от това блокиращо отношение - което е морално абсолютно осъдително - и спешно да предостави отбранителните оръжия, от които Украйна се нуждае", каза той.

Въпреки силната си политическа и икономическа подкрепа за Украйна, Германия досега се противопоставяше на продажбата на оръжие за Украйна, а също така блокираше доставките на оръжие за страната чрез агенцията за снабдяване на НАТО.

Украинското правителство многократно е казвало, че оръжията, които ще бъдат закупени чрез НАТО, са изключително отбранителни инструменти за защита на страната от агресия.

САЩ и Германия виждат заплаха за мира в Европа с действията на Русия срещу Украйна

САЩ и Германия виждат заплаха за мира в Европа с действията на Русия срещу Украйна

Блинкън: При нахлуване е трудно да си представим пускане на "Северен поток 2"

Говорител на германското правителство каза в понеделник, че Берлин остава ангажиран със суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще продължи усилията си за политическо решение на конфликта в Източна Украйна.

"Федералното правителство вярва, че конфликтът там може да бъде разрешен само с дипломатически средства и политически, а не с военни", каза заместник говорителят на правителството Кристиан Хофман на пресконференция в Берлин.

Тя каза, че последните събития ще бъдат обсъдени тази седмица по време на разговорите между САЩ и Русия в Женева в понеделник, последвани от Съвета НАТО-Русия в сряда и среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), планирана за четвъртък.

Русия наскоро събра десетки хиляди войници до източната граница на Украйна, което породи опасения, че Кремъл може да планира нова военна офанзива. Съюзниците от НАТО обвиняват Русия, че се опитва да дестабилизира страната, като предоставя военна подкрепа на сепаратистки сили в източните региони на Украйна.

Търканията между САЩ и Русия

Търканията между САЩ и Русия

Двете страни преговарят днес в Женева