Русия и САЩ провеждат преговори в Женева, фокусирани върху напрежението във връзка с Украйна, но се очаква да засегнат редица спорове между бившите противници от Студената война, информира "Франс прес".

Западът алармира, че Русия е струпала десетки хиляди войници на границата с Украйна, където в конфликта между украинските военни и проруските сепаратисти загинаха над 13 000 души.

САЩ предупредиха за тежки последици при инвазия и че напредъкът в други области е невъзможен, докато Русия не се оттегли.

НАТО готов за диалог с Русия за Украйна

НАТО готов за диалог с Русия за Украйна

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на извънредна виртуална среща на външните министри

Русия, която анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г., изиска гаранции, че НАТО няма да приема нови членове или да създава още бази в страните от бившия Съветски съюз.

Москва твърди, че ѝ е било обещано в края на Студената война западният военен алианс да не се разширява.

Русия също насилствено се намеси в Беларус, където автократът Александър Лукашенко смаза масови протести, предизвикани от фалшифицирането на изборите през 2020 г., а наскоро и в Казахстан, където руските войски бяха поканени да потушават демонстрациите.

Великобритания предупреди Русия за Украйна: работим по тежки санкции

Великобритания предупреди Русия за Украйна: работим по тежки санкции

"Няма да приемем кампанията, която Русия води да подкопава своите демократични съседи"

В Африка САЩ и Европейският съюз засилиха натиска срещу "Вагнер", частна армия с предполагаеми връзки с хора, приближени до президента Владимир Путин.

Групата е обвинена в злоупотреби в Централноафриканската република и Либия и според информации е обсъждала голям договор с Мали.

Западните сили отдавна са в конфликт с Русия относно решаващата ѝ подкрепа за сирийския президент Башар ал Асад, въпреки че в друга гореща точка, Иран, администрацията на президента Джо Байдън до голяма степен приветства сътрудничеството с Москва.

САЩ и Германия виждат заплаха за мира в Европа с действията на Русия срещу Украйна

САЩ и Германия виждат заплаха за мира в Европа с действията на Русия срещу Украйна

Блинкън: При нахлуване е трудно да си представим пускане на "Северен поток 2"

Победата на Байдън възобнови дипломацията за контрол на въоръженията между двете най-големи ядрени сили в света.

Оттогава двете страни постигнаха петгодишно удължаване на договора за ограничаване на ядрените оръжия Нов СТАРТ.

Държавният секретар Антъни Блинкън отбеляза, че САЩ са готови да обсъдят нови мерки за намаляване на рисковете в Европа, но предупреди, че Русия първо трябва да изтегли войските си от украинската граница.

Първи висш представител на ЕС посети фронта в Източна Украйна в подкрепа срещу Русия

Първи висш представител на ЕС посети фронта в Източна Украйна в подкрепа срещу Русия

Киев приветства демонстрацията на солидарност от ЕС

Администрацията на Байдън обеща да защитава демокрацията срещу моделите на Китай и Русия и многократно критикува положението с правата на човека в страната.

Съдилищата миналия месец закриха най-известната руска правозащитна група "Мемориал" - стъпка, която би била изненада дори преди няколко години.

САЩ наложиха санкции заради отношението към най-известния критик на Путин Алексей Навални, който едва не беше убит при отравяне през 2020 г., а след това беше хвърлен в затвора по стари обвинения в присвояване.

Байдън до Зеленски: САЩ е зад Украйна

Байдън до Зеленски: САЩ е зад Украйна

Белият дом подкрепя Киев

САЩ предупредиха, че посолството им в Москва може да спре да функционира тази година заради нова забрана за наемане на местен персонал.

Вашингтон настоява, че Москва не е реципрочна по отношение на броя на американските дипломати, които имат разрешение да работят в Русия, като бившият местен персонал се брои срещу полагаемата част на САЩ.

Наред с други двустранни проблеми, САЩ предупредиха Путин да погне хакерите, за които се смята, че действат в Русия, и имат дългогодишни опасения относно руските дезинформационни кампании, най-вече по време на президентските избори през 2016 г.

САЩ също така поискаха освобождаването на двама граждани, хвърлени в затвора в Русия, бившите морски пехотинци Пол Уилън и Тревър Рийд, който беше обвинен в нападение на полицаи в пияно състояние.

Украйна затвори пристанищата си за кораби на държавата агресор Русия

Украйна затвори пристанищата си за кораби на държавата агресор Русия

Влезе в сила нов закон