Първият дипломат на Европейския съюз посети фронтовата линия на войната на Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти, което Киев приветства като демонстрация на солидарност срещу заплахата от нова голяма военна конфронтация с Москва, информира "Ройтерс".

Жозеп Борел летя с хеликоптер до източната област Луганск, първият върховен представител на ЕС, който направи това след избухването на конфликта през 2014 г., като част от западен дипломатически натиск в подкрепа на Украйна.

Борел предупреждава Русия с последствия за провокации или агресия срещу Украйна

Борел предупреждава Русия с последствия за провокации или агресия срещу Украйна

Борел днес е на посещение в Украйна

"Много навременно посещение на фона на руски шантаж, ескалация и заплахи", подчерта украинският външен министър Дмитро Кулеба в изявление, докато придружаваше Борел.

"Украйна има подкрепата на Европейския съюз в противопоставянето на руската агресия. Всъщност тази подкрепа е най-силната от 2014 г. насам", изтъкна още украинският първи дипломат.

Борел се срещна с войници и цивилни на изток, преди да отлети обратно за Киев, където се очаква да проведе разговори с президента Володимир Зеленски утре.

Съветът за сигурност все още без конкретни стъпки за Украйна

Съветът за сигурност все още без конкретни стъпки за Украйна

Но следи внимателно ситуацията

"С увеличаването на военните сили на Русия, аз съм тук да покажа подкрепата на ЕС за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да подкрепя постоянните усилия за реформи, които са от ключово значение за устойчивостта", написа Борел в "Туитър".

През последните седмици Украйна се втурна да засили подкрепата на западните съюзници, обвинявайки Русия в струпването на десетки хиляди войници близо до нейните граници в подготовка за възможна широкомащабна военна офанзива.

Москва отрича твърденията на САЩ, че планира инвазия в Украйна и обвинява Киев в струпването на собствени сили в източната част на страната.

Украйна и Чехия се договориха съвместно да сдържат Русия

Украйна и Чехия се договориха съвместно да сдържат Русия

Чехия подкрепя Украйна за формата "Кримска платформа"

Вашингтон заяви вчера, че в Европа има силен консенсус относно последствията за Русия, ако Москва ескалира конфликта с Украйна.

Отношенията между Киев и Москва се сринаха, след като Русия анексира Крим през 2014 г. и подкрепяни от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна, която Киев иска да си възвърне.

Русия иска гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и ще прекрати военното сътрудничество с Украйна и Грузия, които имат териториални спорове с Русия.

Украйна щяла да влезе в кръга на цивизованите страни в Европа само ако спре Русия

Украйна щяла да влезе в кръга на цивизованите страни в Европа само ако спре Русия

Това обяви бивш посланик на Украйна в САЩ