Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и чешкият външен министър Ян Липовски се договориха за съвместни стъпки за сдържане на Русия. Това обявиха от пресслужбата на украинското външно министерство, информира "Новости".

"Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Чешката република Ян Липовски... Ръководителите на украинската и чешката дипломация съгласуваха позициите на Украйна и Чешката република на фона на агресивните действия на Руската федерация и в навечерието на редица дипломатически контакти между САЩ, НАТО, ОССЕ и Руската федерация... Министрите се споразумяха за общи стъпки по сдържането на Руската федерация от по-нататъшна агресия", се посочва в изявление на сайта на украинското външно министерство.

Съветът за сигурност все още без конкретни стъпки за Украйна

Съветът за сигурност все още без конкретни стъпки за Украйна

Но следи внимателно ситуацията

Отбелязва се, че в допълнение към това страните са се договорили за съвместно посещение в Украйна на външните министри на Австрия, Чехия и Словакия, което ще се състои през февруари тази година. Освен това страните са обсъдили развитието на "Кримската платформа". Посочва се, че Липовски е уверил Кулеба в пълната подкрепа на Чешката република за този формат.

Украйна и западните държави напоследък изразиха безпокойство относно засилването на агресивните действия от страна на Русия близо до границите на Украйна. 

Украйна щяла да влезе в кръга на цивизованите страни в Европа само ако спре Русия

Украйна щяла да влезе в кръга на цивизованите страни в Европа само ако спре Русия

Това обяви бивш посланик на Украйна в САЩ

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договори със САЩ и на споразумения с НАТО за гаранции за сигурност. Москва, по-специално, изисква от Запада правни гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, от присъединяване на Украйна към западния военен алианс и от създаване на военни бази в бившите съветски републики.

Преговорите между Руската федерация и САЩ по руските предложения за гаранции за сигурност са насрочени за 10 януари в Женева. Предполага се, че след това руските предложения ще бъдат обсъдени на 12 януари на специално свикано в Брюксел заседание на Съвета Русия-НАТО и на 13 януари с ОССЕ във Виена.

Украйна затвори пристанищата си за кораби на държавата агресор Русия

Украйна затвори пристанищата си за кораби на държавата агресор Русия

Влезе в сила нов закон