Закон, забраняващ на руски кораби достъп във вътрешните води на Украйна, влезе в сила от 1 януари 2022 г. Съответният документ, приет от Върховната рада на 3 декември 2021 г., е публикуван на сайта на парламента, информира "Новости". 

Съгласно текста му кораби, плаващи под флага на държавата агресор (както се нарича Русия в Украйна), вече не могат да превозват пътници и товари по международни линии между речни пристанища. Аналогична мярка е въведена и по отношение на каботажни товарни плавания във вътрешните води на страната.

$1,33 млрд. дава Украйна за охрана на границата си с Русия

$1,33 млрд. дава Украйна за охрана на границата си с Русия

Решението е на правителството в Киев

Освен това документът въвежда забрана за регистриране в Държавния корабен регистър на Украйна на плавателни съдове, собственост на руски граждани.

Към вътрешните речни водни пътища в Украйна се отнасят реки като Днестър, Дунав, Днепър и др.

Руско-украинските отношения се влошиха заради въоръжения конфликт в Донбас. Киев обвинява Русия в намеса във вътрешните работи, а през януари 2015 г. я обяви за държава агресор. Западът подкрепи Украйна и наложи санкции срещу Русия.

Кремъл твърди, че Русия не участвала в украинския конфликт, който бил вътрешен за страната, и бил заинтересован от преодоляването на политическата и икономическа криза от страна на Киев.

 САЩ ще финансират укрепването на границите на Украйна с Русия и Беларус

САЩ ще финансират укрепването на границите на Украйна с Русия и Беларус

Проекти на стойност 20 млн. долара...