"Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда за сигурност в Европа. НАТО остава отдаден на двойния подход към Русия: силна отбрана, съчетана със смислен диалог. Това е положителен сигнал, че Русия вече е готова да дойде на масата и да говори, защото когато напрежението е високо, а диалогът е още по-важен.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на извънредна виртуална среща на външните министри, на която основно бе обсъдено  продължаващото военно натрупване на Русия в и около Украйна и последиците за европейската сигурност, съобщиха от пресцентъра на Алианса.

Брюксел настоява, че ЕС трябва да участва в преговорите за Украйна

Брюксел настоява, че ЕС трябва да участва в преговорите за Украйна

"Хубаво е, че има дискусии между САЩ и Русия"

Срещата на външните министри на НАТО е преди поредица от дипломатически ангажименти с Русия следващата седмица, включително среща на Съвета НАТО-Русия на 12 януари.

"Ние винаги сме готови да изслушаме руските опасения и НАТО ще положи всички усилия да намери политически път напред. Но за да бъде диалогът смислен, той трябва да се справи и с дългогодишните опасения на съюзниците относно действията на Русия. То трябва да се основава на основните принципи на европейската сигурност и трябва да се проведе в консултация с Украйна. Ние също така се консултираме тясно с други ключови партньори, като Грузия, Молдова, Финландия и Швеция, както и с Европейския съюз, каза още генералният секретар.

На днешната среща министрите подчертаха, че всяка по-нататъшна агресия срещу Украйна ще има значителни последици и ще носи тежка цена за Русия. Съюзниците продължават да подкрепят Украйна и напълно подкрепят нейния суверенитет и териториална цялост, както и принципа, че всички страни имат право да решават по своя собствен път и своите съюзи.

На своята пресконференция Столтенберг даде ясно, че НАТО винаги ще предприема необходимите стъпки за защита и защита на съюзниците, включително чрез укрепване на колективната отбрана, ако е необходимо.

Военните министри на САЩ и Русия с рядък разговор на фона на напрежението около Украйна

Военните министри на САЩ и Русия с рядък разговор на фона на напрежението около Украйна

Двамата са обсъдили "намаляване на риска близо до границите на Украйна"

С десетки хиляди руски войници, струпани на границата с Украйна, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън прие преговорите в Женева в понеделник с Москва, която предложи договорки за ограничаване на разширяването на НАТО.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес настоя, че преговорите за разрешаване на напрежението между Русия и Украйна трябва да включват Европа.

Френският президент Еманюел Макрон, говорейки заедно с Фон дер Лайен, подчерта, че преговорите между САЩ и Русия били положително развитие, но настоя, че те нямало да засегнат "европейската архитектура за сигурност", която "от нас зависи да изградим".