Във вторник Симоновският съд на руската столица Москва отмени условната присъда на опозиционния лидер Алексей Навални по делото "Ив Роше" и го замени с 3,6 години затвор в наказателна колония, съобщи РИА Новости.

Припомняме, че решението бе очаквано. Руската прокуратура по-рано подкрепи искането за лишаване от свобода на Навални за няколко години по стари обвинения. В изявление Главната прокуратура на Русия посочи, че подкрепя искането на затворническата служба за промяна на условната присъда на затвор. "Това предложение се разглежда за законно и обосновано", се казваше в изявлението.

Отравянето на Навални е инсценировка, вярва Лавров

Отравянето на Навални е инсценировка, вярва Лавров

Лавров достигна до това заключение от факта, че Германия не е предоставила доказателства

Решението за промяна на условната присъда все още не е влязло в сила - страните имат десет дни за обжалване.

По време на изслушването Навални заяви, че процесът му има за цел да накара хората да се страхуват. Той отново обвини за процеса срещу него руския президент Владимир Путин. "Ето как става това -  те затварят един човек като средство за сплашване на милиони хора", каза Навални.

Германия бе сред първите държави, които коментираха присъдата. "Днешната присъда срещу Алексей Навални е тежък удар срещу основните свободи и върховенството на закона в Русия. Още през 2017 г. Съветът на Европа разкритикува наказателното преследване по това дело като произволно. Алексей Навални трябва да бъде освободен незабавно.", написа в "Туитър" германският външен министър Хайко Маас.

Решението е напълно неприемливо. Призоваваме решенията на Съвета на Европа да бъдат спазени. Правото на справедлив процес е основно човешко право, което е неоспоримо.Това написа в "Туитър" българският външен министър Екатерина Захариева.

Снимка 516778

Източник: EPA/БГНЕС

Задържането на Навални и репресиите срещу протестиращите предизвикаха възмущение на Запад. 44-годишният опозиционер е обвинен в нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. за присвояване на средства и може да бъде вкаран в затвора за две години и половина. Навални беше задържан на московско летище в средата на януари, след като отлетя обратно за Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне през август. Той хвърля вината за покушението с бойното отровно вещество "новичок" върху Путин и специалната служба ФСБ.

Русия спази всички съществуващи норми в ситуацията с посещението на чуждестранни дипломати на процеса в Московския градски съд над Алексей Навални във вторник. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радиото "Комсомолская правда", цитирана от ТАСС.

На въпрос дали представителите на посолствата са подали молби за присъствие в съда, Захарова отбелязва: "Доколкото знам, имаше такива."

Кремъл: На протестите в подкрепа на Навални имаше хулигани и провокатори

Кремъл: На протестите в подкрепа на Навални имаше хулигани и провокатори

Не може да има разговори с хулигани и провокатори

Около 20 представители на посолствата на различни държави пристигнаха в Московския градски съд за заседанието.

Протестите на негови привърженици продължиха и днес. Припомняме, че стотици бяха задържани само днес по време на демонстрациите преди началото на делото. Според независими мониторингови групи, в неделя са били задържани 6000 души в страната.