В Русия има причина да се вярва, че отравянето на Алексей Навални с новичок е инсценировка. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

Лавров достигна до това заключение от факта, че Германия не е предоставила доказателства на Русия за отравянето на руския опозиционер.

Арести пред съд в Москва преди процеса срещу Навални

Арести пред съд в Москва преди процеса срещу Навални

127 души са арестувани

"В резултат на тези разследвания ние не получихме информация, която наистина да обосновава обвиненията срещу руското ръководство, нищо не ни е представено. Ако обвиняваш, докажи вината. И ако казваш: "Не мога да ти разкрия нищо, защото е тайна", или защото пациентът не разрешава, то ние имаме основание да вярваме, че всичко това е инсценировка", каза Лавров на пресконференция с шведския си колега Ан Лиден, която е на посещение в Москва в качеството си на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Руският топ дипломат добави, че Москва очаква от шведските колеги прозрачност и честност по този въпрос.

Междувременно Кремъл изрази надежда, че съдбата на Навални няма да засегне отношенията на Русия с Европа, информира АФП.

Днес се очаква съдия в Москва да реши дали опозиционерът е нарушил условната присъда.

Сподвижник на Навални зове за разкол сред приближения кръг на Путин чрез санкции

Сподвижник на Навални зове за разкол сред приближения кръг на Путин чрез санкции

"Това ще бъде изключително неприятен удар за Путин и наказание за престъпните му действия"

Надяваме се, че такава безсмислица като свързването на отношенията между Русия и ЕС със задържан няма да се случи, коментира Дмитрий Песков.

Съдебното изслушване и коментарите на Песков идват няколко дни преди посещение на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в Москва. Испанският дипломат се очаква да повдигне темата за Навални по време на разговори с Лавров в петък.

Песков отбеляза, че Москва очаква срещата с Борел да се превърне във възможност за подобряване на отношенията с Европа, които са "незаслужено и неоправдано" замразени. Говорителят каза още, че Москва е "готова да направи всичко" за развиване на отношенията с Брюксел, но Кремъл "не е готов да слуша съвет" по въпроса за Навални.

Песков: Фондацията на Навални доказа, че е чуждестранен агент

Песков: Фондацията на Навални доказа, че е чуждестранен агент

Русия няма да слуша изялвния от САЩ какво са незаконни действия

По-рано тази седмица говорител на ЕС каза, че блокът е в контакт с екипа на Навални за възможна среща. Песков обаче отговори, че само разследващи и съдии могат да одобрят разговори между дипломати и опозиционния лидер. "Те не са роднини или близки. Каква е причината за такава визита", попита говорителят.

По-рано днес повече от 100 поддръжници на Навални бяха задържани пред сградата, където се провежда съдебното заседание.

Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска от съда да замени условната присъда на Навални с ефективна. Ако молбата бъде удовлетворена, Навални ще лежи 3,5 г. в затвора.

Властите в Русия се готвят да хвърлят Навални в затвора за няколко години

Властите в Русия се готвят да хвърлят Навални в затвора за няколко години

"Това предложение се разглежда за законно и обосновано"

Миналата седмица руски съд постанови критикът на Кремъл Алексей Навални да остане в ареста. Решението е взето преди изслушване този месец дали Навални трябва да лежи няколко години в затвора. Той остава в следствения арест "Матроска тишина" край Москва до 15 февруари.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Опозиционерът ще остане в ареста 30 дни.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

През уикенда се проведоха демонстрации в подкрепа на Навални от задържането му по-рано този година.