Руски съд постанови опозиционният лидер Алексей Навални да бъде задържан до 15 февруари, като това се случи по време на бързо организирано съдебно заседание след ареста му снощи, съобщиха негови сътрудници, цитирани от "Франс прес".

Адвокатът на Навални Вадим Кобзев написа в "Туитър" от импровизираната съдебна зала в полицейски участък, че съдът е постановил Навални да бъде задържан за 30 дни от деня на ареста му.

Навални заклейми "подигравката с правосъдието" в Русия

Навални заклейми "подигравката с правосъдието" в Русия

"Това е невъзможно. Това е крайно беззаконие"

Личният профил на Навални също обяви решението, както и няколко негови ключови сподвижници, които го заклеймиха като фарс.

"Задържаха го на границата, откараха го на неизвестни места, на адвоката му не беше предоставен достъп, съдебното засадение беше проведено спешно точно в полицейското управление и той беше задържан за 30 дни", обобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш.

"Това дори не може да се нарече пародия на върховенството на правото", подчертя тя.

Урсула фон дер Лайен смъмри Русия за Навални и настоява незабавно да го освободи

Урсула фон дер Лайен смъмри Русия за Навални и настоява незабавно да го освободи

Иска и задълбочено и независимо разследване на опита покушение срещу него

Съдебната зала беше създадена в полицейски участък в Химки в покрайнините на Москва, където Навални беше отведен след драматичен арест на летището, който предизвика осъждане от Запада и който призовава за незабавното му освобождаване.

Полицията арестува Навални, най-известният противник на руския президент Владимир Путин, на граничен контролно-пропускателен пункт на московското летище "Шереметиево" по-малко от час, след като той се завърна в Русия от Германия за първи път, откакто беше отровен с бойно отровно вещество през август.

Адвокатите на Навални нямат достъп до опозиционера

Адвокатите на Навални нямат достъп до опозиционера

Москва призова Запада да не се меси в руските дела