Адвокати на Алексей Навални обявиха, че не им е осигурен достъп до руския опозиционер от задържането му вчера, информира "Ройтерс".

Адвокатите подчертаха, че също така не е известно какво е състоянието на Навални.

Съветник на Байдън: Навални да бъде освободен, виновните за отравянето му - съдени

Съветник на Байдън: Навални да бъде освободен, виновните за отравянето му - съдени

Джейк Съливан, бъдещият съветник по сигурността...

Междувременно Германия е поредната западна държава, която призова Русия "незабавно" да освободи критика на Кремъл, информира АФП.

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че Навални е взел решение да се върне в Русия, защото я вижда като личен и политически дом, каза Маас и добави, че е "напълно неразбираемо" задържането му от руските власти.

44-годишният бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

ЕС осъжда задържането на Навални

ЕС осъжда задържането на Навални

Лидерите настояват за незабавното му освобождаване...

САЩ, ЕС, няколко други европейски правителства, Канада и висш съветник на новоизбрания американски президент Джо Байдън призоваха Москва за незабавно освобождаване на Навални. Някои в ЕС призоваха да се наложат санкции на Русия.

Маас подчерта, че Русия е обвързана с конституционните си и международни задължения, "тези принципи трябва да се спазват" и Навални "трябва веднага да бъде освободен". Германия също поиска Русия да разследва атаката с новичок и да изправи виновните пред правосъдието.

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно
Обновена

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно

Задържани са десетки негови привърженици...

Междувременно говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова отговори на призивите на Запада. Тя призова да спазват международното право, да не се месят в делата на държавите и да се заемат с личните си проблеми.

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

 Навални лети обратно за Москва

Навални лети обратно за Москва

Той каза, че не смята, че ще бъде арестуван

Миналия месец Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия нареди Навални веднага да се върне от Германия и да се яви в московски офис. Ако не се яви навреме, той ще бъде задържан.