Затворническите власти в Русия заплашиха да отменят условна присъда на опозиционера Алексей Навални, предаде ТАСС.

Те се позоваха на статия от медицинското списание The Lancet, публикувана на 22 декември 2020 г. въз основа на данните на германска клиника Charite. Според тази публикация Навални е бил изписан от клиниката на 20 септември и до 12 октомври всички последици от предполагаемото му отравяне са отминали.

"Така че лицето с условна присъда не изпълнява задълженията, възложени му от съда и избягва контрола на инспектората на затвора", казаха те.

На 28 декември Навални е уведомен, че трябва да посети инспектората. Адвокатът му и негов говорител също са получили тази информация.

В случай, че бъде потвърдено, че Навални избягва надзора, той ще бъде подведен под отговорност съгласно член 4 от член 190 от Руския наказателен кодекс. На 30 декември 2014 г. Алексей Навални получи 3,5-годишна условна присъда с 5-годишна пробация по делото за измама на Ив Роше.

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

„Новичок” продължава да се произвежда в Русия...

Опитите за отравяне на опозиционера Алексей Навални с "новичок"са били най-малко три. Това заяви преди дни пред телевизионния канал "ДОМ" Роман Доброхотов - главният редактор на изданието The Insider, което излезе със съвместно разследване по тази тема заедно с Bellingcat, CNN и Der Spiegel.

Това разследване не е първото и още преди него е било доказано, че нервнопаралитичното вещество "новичок" продължава да се произвежда в Русия, включително на територията на Москва. Проведена е и серия от разследвания, проучващи как този токсин се използва от рускит еспецслужби.

"Поначало (разследвахме - б.р.) хората от ГРУ: за отравянето на Скрипал в Лондон, за отравянето на предприемача Гебрев в България. Двамата бяха отровени с "новичок". И ние показахме как именно се провеждат тези спецоперации. И в рамките на тези разследвания идентифицирахме редица учени към Министерството на отбраната, които се занимават с провеждането на тези спецоперации. Разказахме включително за Института по военна медицина в Санкт Петербург, който е оглавяван от Сергей Чепур... Когато разбрахме за отравянето на Навални, продължихме с тази верига (от разкрития - б.р.), с тези брънки, с които вече разполагахме." - коментира Доброхотов.

Берлински лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с новичок

Берлински лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с новичок

Руският опозиционер обяви, че това е медицинското доказателство за отравянето му

Държавният департамент на САЩ обвини Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), бивша КГБ, че е отговорна за предполагаемия опит за убийство.