Опитите за отравяне на опозиционера Алексей Навални с "новичок"са били най-малко три. Това заяви пред телевизионния канал "ДОМ" Роман Доброхотов - главният редактор на изданието The Insider, което излезе със съвместно разследване по тази тема заедно с Bellingcat, CNN и Der Spiegel.

По думите на Доброхотов, това разследване не е първото и още преди него е било доказано, че нервнопаралитичното вещество "новичок" продължава да се произвежда в Русия, включително на територията на Москва. Проведена е и серия от разследвания, проучващи как този токсин се използва от рускит еспецслужби.

"Поначало (разследвахме - б.р.) хората от ГРУ: за отравянето на Скрипал в Лондон, за отравянето на предприемача гебрев в България. Двамата бяха отровени с "новичок". И ние показахме как именно се провеждат тези спецоперации. И в рамките на тези разследвания идентифицирахме редица учени към Министерството на отбраната, които се занимават с провеждането на тези спецоперации. Разказахме включително за Института по военна медицина в Санкт Петербург, който е оглавяван от Сергей Чепур... Когато разбрахме за отравянето на Навални, продължихме с тази верига (от разкрития - б.р.), с тези брънки, с които вече разполагахме." - коментира Доброхотов.

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Константин Кудрявцев потвърдил, че новичокът е бил поставен в бельо

По думите му, чрез телефонните разговори на Чепур и неговите пътувания, разследващите журналисти са установили, че той е бил в контакт и с други научни институти, които също работят за руските спецслужби и конкретно с научния център "Сигнал" в Москва. Доброхотов допълва, че в центъра също работят учени, "които се занимават с "новичок", с разработването на нервнопаралитични вещества - високо професионални токсиколози и химици".

Роман Доброхотов споделя, че проследявайки движението на осемте души, които са идентифицирани като отровители на Навални, разследващите журналисти са установили, че опитите за покушение срещу него са били поне три. Той допълва, че пътуванията, при които групата е следвала опозиционера, са многократно повече.

Берлински лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с новичок

Берлински лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с новичок

Руският опозиционер обяви, че това е медицинското доказателство за отравянето му