Руски агент, изпратен да следи Алексей Навални, е разкрил как е била проведена операцията по отравянето му през август с поставяне на новичок в бельото на опозиционера, информира Си Ен Ен.

Изненадващото разкритие е от агент, който е бил към елитен отряд от Федералната служба за сигурност на Русия. Той е разкрил информацията по време на телефонен разговор. Миналата седмица Си Ен Ен и британският разследващ сайт Bellingcat разкриха информация за отряда. Константин Кудрявцев също разкрил информация за другите замесени в отравянето на Навални в сибирския град Томск и как е бил изпратен да прочисти нещата.

Русия нахока НАТО, създавало "димни завеси" с историите за отравянето на Навални

Русия нахока НАТО, създавало "димни завеси" с историите за отравянето на Навални

"Грозно се получи. Партньорите работеха мръсно"

Но агентът не е разкрил информацията пред официален представител на Съвета за национална сигурност на Русия, както си е помислил. Той е разговарял лично с Навални.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин потвърди, че агенти на Федералната служба за сигурност са следели Навални, но ако Русия искаше да го убие, това вероятно вече щеше да бъде сторено.

Разследването на Си Ен Ен и Bellingcat открило, че екип от 6-10 агенти са следели Навални повече от три години. След като установили самоличността им, Си Ен Ен и Bellingcat се опитали да се свържат с тях и началниците им.

Христо Грозев, Bellingcat: Нека Кремъл да докаже, че разкритията на отравянето на Навални са грешни

Христо Грозев, Bellingcat: Нека Кремъл да докаже, че разкритията на отравянето на Навални са грешни

Русия няма намерение да разследва покушението...

Олег Таякин и другите отказали да отговорят на въпроси на Си Ен Ен.

В същото време Навални сам се опитал да се свърже. Първоначално той се представил пред агентите и те отказали да говорят. За разговора с Кудрявцев екипът на опозиционера решил да пробва различен подход.

Навални, който все още се възстановява на тайна локация в Германия, се представил за висш служител на Съвета за национална сигурност на Русия със задача да направи анализ на операцията по отравянето с новичок. Телефонният му номер бил направен така, че да изглежда обаждане от централата на Федералната служба за сигурност, според екипа на Навални и записания разговор, който по-късно е предаден на медията и Bellingcat.

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Ако Западът има данни за химическо оръжие да ги предостави и Русия ще разследва

След като Кудрявцев потвърдил самоличността си, Навални заявил, че има задача да разпита агентите какво се е объркало и защо е имало пълен провал с Навални в Томск.

Отговорът на Кудрявцев по време на 45-минутния разговор е първото директно доказателство за операцията на агентите по отравянето на Навални.

Руският агент изразил притеснение заради това, че говори по неподсигурена линия, но Навални го убедил, че висши служители настояват за незабавно изготвяне на доклад и подчертал, че всичко това ще бъде обсъдено в Съвета за национална сигурност на Русия на най-високо ниво.

Навални: В Кремъл още не са измислили какво да лъжат, затова отменят брифинги

Навални: В Кремъл още не са измислили какво да лъжат, затова отменят брифинги

На фона на разкритията за участие на ФСБ в покушението...

Руският агент разкрил подробности как новичокът е бил поставен в бельо на Навални и конкретно във вътрешната част на бельото.

Токсиколози обясниха пред Си Ен Ен, че ако новичокът е поставен в дрехите във формата на гранули, веществото ще влезе в тялото през кожата, когато жертвата започне да се поти. Изглежда в случая с Навални са използвали твърда форма на новичока, а не течна или гел при опита за убийство на Сергей Скрипал.

Спецотряд на ФСБ на Русия отровил Навални

Спецотряд на ФСБ на Русия отровил Навални

Спецотрядът тайно е проследявал Навални от 2017 г.

Си Ен Ен не може да потвърди дали Кудрявцев също е бил в Томск по време на отравянето на Навални. Но от телефонния разговор става ясно, че е бил запознат с операцията. Агентът е участвал конкретно в заличаването на следите.

Кудрявцев е специалист по химическо и биологично оръжие. Завършил е московският клон на Руската академия за химическа отбрана. По-късно е работил за 42-ри център към Министерство на отбраната, който се занимава с изследване в сферата на биологичната сигурност.

Самият Навални коментира пред американската медия, че не вярва, че новите разкрития ще доведат до разследване в Русия. Очевидно е, че Путин лично стои зад това, смята той.