След всички събрани и публикавуни данни за участието на руските спецслужби в отравянето на опозиционера Алексей Навални, сега е ред на Кремъл да обясни защо твърди, че тезите в доклада на Bellingcat са погрешни.

Токава позиция изрази журналистът Христо Грозев, който е част от международната разследваща група Bellingcat и един от авторите на разкритията.

Припомняме, в доклада на Bellingcat и руското издание The Insider, подготвен съвместно със CNN и Der Spiegel, се посочват извършителите на покушението срещу Навални - осем души от Института по криминалистика към руската служба за сигурност ФСБ. Като преки извършители се цитират имената на Олег Таякин (с фалшиво име Олег Тарасов), Иван Осипов (с фалшиво име Иван Спиридонов), Константин Кудрявцев (с фалшиво име Константин Соколов), Алексей Кривошчоков, Алексей Александров (с фалшиво име Алексей Флоров), Владимир Паняев, Михаил Швец (с фалшиво име Михаил Степанов). Като основни фигури в организацията на отровителството са идентифицирани полк. Станислав Макшаков, ген. Кирил Василиев, Владимир Богданов.

Спецотряд на ФСБ на Русия отровил Навални

Спецотряд на ФСБ на Русия отровил Навални

Спецотрядът тайно е проследявал Навални от 2017 г.

Руският президент Владимир Путин отрече Кремъл да има нещо общо с отравянето на Навални с формулировката "Ако руските спецслужби искаха да го отровят, те щяха наистина да го направят". Той не даде отговори по изложените в доклада данни и не конкретизира защо не приема изложените доказателства.

"Много се надяваме на ясни отговори. Да ни кажат например: едно или друго не е било така, а съвсем другояче. Биха могли, например, да ни пояснят, че руските тайни агенти са били край Навални, за да му помогнат в случай на нужда. Засега има само саркастични реакции, като например туита на руския представител в ООН, който пита: "Как така Bellingcat е успял да разкрие точно истината?". Ние сме готови да продължим разследването или да коригираме някои неща, ако Кремъл спре да се крие. След всичко, което сме установили, сега е ред на Кремъл да докаже, че всички тези съвпадения са само случайни. Те трябва да обяснят защо твърдят, че нашите тези са погрешни." - коментира Христо Грозев пред Дойче веле.

По думите му, в Русия никой не е имал намерение за разследва отравянето на Навални.

"Мисля, че никой не е имал изобщо намерението да разследва отравянето на Навални. Явно е трябвало той да умре в Русия, а после да се появи фалшифициран лабораторен анализ, каквито вече е имало, който да показва, че в тялото му няма следи от отрова. За използването на Новичок така и нямаше да разберем, ако пилотът не беше кацнал аварийно в Омск, ако лекарите там не бяха инжектирали на Навални веднага атропин и ако Навални по чудодеен за него начин не се бе озовал на лечение в Германия." - посочва Грозев.

На днешната си пресконференция Путин поиска да му бъдат предоставени доказателства, че срещу Алексей Навални е употребен "новичок". По-рано лаборатория в Германия, където беше лекуван Навални, доказа наличието на "новичок" в организма му. До същите изводите достигна и френска лаборатория, а по-късно бяха потвърдени от лаборатория на ОЗХ. Германската страна отказа директно сътрудничество по случая с руските власти и предаде доказателствата на Организацията за забрана на химическите оръжия, като посочи, че Русия е член на организацията и може да получи всички данни чрез ОЗХО. Москва не предприе подобна стъпка. През ноември Русия заплаши, че може да напусне ОЗХО.

Русия плаши да напусне ОЗХО – не харесва решенията за Навални, Скрипал и Сирия

Русия плаши да напусне ОЗХО – не харесва решенията за Навални, Скрипал и Сирия

Засега обаче Москва остава...

Христо Грозев коментира употребата на "новичок", която беше доказана в случая със Сергей Скрипал и се смята, че е използвана при отравянето на Емилиян Гебрев.

"В случаите със Скрипал и Навални това беше потвърдено и от официалните резултати на анализите на независими лаборатории. В случая с българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев (бел. ред. отровен през 2015, навярно от ГРУ) ефектът от използваната отрова е бил много сходен с този от Новичок. Ние четохме резултатите от анализите на българската и финландската лаборатории, но те не бяха окончателни, защото служителите им не са търсили целенасочено за следи от Новичок. За да се разбере дали Гебрев е бил отровен именно с тази отрова, би трябвало България да изпрати официална молба до Организацията за забрана на химическите оръжия, но това така и не е станало до момента." - посочва разследващият журналист.

Авторите на разследването са попаднали на данни, че е имало и опит за отравяне на съпругата на Алексей Навални - Юлия, извършен на 6 юли. Те са се обърнали към самия Навални за изясняване на някои обстоятелства.

"Преди месец се обърнахме към г-н Навални, защото искахме да си изясним някои неща относно неговия живот и да разберем как е действала тази група от агенти на ФСБ в определени периоди от време в неговото обкръжение. В нашите проучвания открихме и руски институти, които не подлежат на санкции, но под прикритието на абсурдни програми са разработвали забранени химически субстанции. Към тях спада например изследователският център "Сигнал" в Москва. На 6 юли установихме необяснимо силна активност в телефонните връзки между агентите от тайната група на ФСБ, върху които бяхме фокусирали нашето внимание. Към този момент ние вече знаехме, че тази група е специализирана за работа с химически субстанции и отравяния. Затова зададохме на Навални следния въпрос: "Смятаме, че сме открили екипа, който Ви е отровил, но някои от неща остават неясни. Можете ли да ни кажете дали на 6 юли се е случило нещо необичайно?". Навални ни отговори, че във въпросния ден на жена му ѝ прилошало много силно." - пояснява Христо Грозев.