Президентът на Русия Владимир Путин отхвърли твърденията, че руските служби за сигурност стоят зад отравянето на Алексей Навални, заявявайки, че ако бяха, Навални нямаше да е жив, съобщава АФП.

Експерти на западни държави стигнаха до заключението, че критикът от Кремъл е отровен с нервно-паралитичния агент "Новичок" от съветската епоха - твърдение, което Москва многократно отрича.

Съвместен доклад тази седмица разкри имена и снимки на експерти по химическо оръжие от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), които са следили Навални от години.

Путин определи доклада като "легализация на материали от американските специални служби" и добави, че отравянето на Навални, е "информационна война, която продължава". Навални е "подкрепен" от разузнавателните агенции на САЩ, според руското разузнаване. 

"Но това изобщо не означава, че е необходимо да го отровите. Кой има нужда от него? Ако руските спецслужби искаха да отровят Навални, те щяха наистина да го направят".

Навални: В Кремъл още не са измислили какво да лъжат, затова отменят брифинги

Навални: В Кремъл още не са измислили какво да лъжат, затова отменят брифинги

На фона на разкритията за участие на ФСБ в покушението...

В съвместния доклад за Навални, ръководен от разследващия уебсайт Bellingcat, се казва, че агентите на ФСБ са проверявали редовно лидера на опозицията от 2017 г.

Bellingcat заяви, че заключението е въз основа на много данни, включително телефонни дневници и записи за пътуване. Съвместният доклад със CNN, Der Spiegel и руската агенция The Insider не установява никакъв пряк контакт между 44-годишния опозиционен лидер и посочените агенти.

В отговор на отравянето ЕС наложи забрана за влизане и замрази банковите сметки на 6 лица, заподозрени за отравяне, включително шефа на ФСБ Александър Бортников. Навални заяви, че ще се върне в Русия, след като се възстанови напълно в Германия.

Путин призова западните страни да предоставят на руската страна официална информация относно разследването на инцидента с Навални.

"Готови сме да разследваме. Ако някой има информация, че е използвано химическо оръжие, в този случай, Новичок, те говорят за това през цялото време, ние ви молим: моля, дайте ни тази информация. Ние предложихме, нашите специалисти отидоха в Германия, Швеция, Франция и заедно с колеги на място се справиха с този проблем. Или ви молим да дойдете при нас, да донесете биологичен материал и поне да ни дадете официално становище."

Путин: Европейският проект за мултикултурализъм се провали

Путин: Европейският проект за мултикултурализъм се провали

Русия ще подкрепя Донбас, а със Си Дзинпин имат добри "вибрации" на "бизнес и доверие"